Bu sene gelecek olan Suicide Squad filmindeki kadro hakkında muhtemelen pek bir bilginiz yoktu ve Warner Bros o kadar sağlam bir pazarlama çalışması yaptı ki, şu an filmi büyük bir hevesle bekler hale geldiniz. Elbette, çoğu karakteri farklı yerlerden duymuş olmalısınız. Joker ve Batman’den bahsetmeye gerek bile yok. Harley Quinn deseniz kendi başına bambaşka bir karakter. Deadshot, Katana ve diğerleriyse mutlaka kulağınıza çalınmış kişiler. Peki, bu ekibi çizgi romanlardan tanımak isterseniz ne yapacaksınız? Tabii ki de bu rehberi, okuma yapmak için gönül rahatlığıyla kullanabileceksiniz!
Diğer DC Comics karakterlerinin okuma rehberlerine şuradan ulaşabilirsiniz:
DC Comics Okuma Rehberi
Nereden çizgi roman temin edebileceğinizi merak ediyorsanız da sizi şuraya alalım:
Nereden Çizgi Roman Okunur? Nasıl Çizgi Roman Temin Edilir?
Suicide Squad, 9. sayısıyla beraber biraz DC evreniyle içli dışlı hale geliyor. Her ne kadar çok büyük bir fark yaratmayacak olsa da DC evreninin, Suicide Squad ekibine olan etkisini daha detaylı anlayabilmek için 9. sayıdan önce Millenium eventinin 4 sayısını okumanızı tavsiye ederim. Bu ikinci ciltte, ekibin oluşum evrenini tamamladıktan sonra güç sınaması kısmına çıkıyoruz. Squad, ilk önce Doom Patrol ekibine karşı savaşıyor, sonra da işler biraz daha çığırından çıkınca Justice League ile bile burun buruna geliyor!
Neden 18’den 37’ye atladık diye soracak olursanız, bu arada bir DC eventiyle daha karşı karşıyayız. İsterseniz o eventi de okuyabilirsiniz. SS #19-22 -> Invasion #1-2 -> SS #23 -> Invasion #3 -> SS #24-26 -> Checkmate #15-18 ile SS #27-36 şeklinde okuma yapabilirsiniz. Ancak eğer bundan sonraki sayıları okumaya niyetiniz yoksa bile, #37-39 arasını mutlaka ama mutlaka okuyun. Bir zombi ordusu tehlikesine karşı Amanda Waller’ın, Deadshot, Poison Ivy ve Ravan’ı görevlendirmesini anlatmakta.
Ostrander dönemini 66 sayı ile bitirdik. Şimdi, kısaca ekibin bir-iki üyesini tanıyalım. Bunlardan en önemlisi, hem Arrow’daki Suicide Squad ekibinin içinde hem de film ekibinin içinde görmüş olduğumuz Floyd Lawton: Deadshot! Bu 4 sayılık mini seride, Deadshot, El Jefe isminde bir suçluya suikast düzenlemek için tek başına göreve çıkar. Yolu üzerinde karşısına çıkan engelse hepimizin tanıdığı bir kişidir: Batman! Serinin kendisi, olayı anlamanıza yardımcı olacak olsa da öncesinde Batman #369 ve Detective Comics #474‘ü okumanızı tavsiye ederim.
Eh, tabii ki bu listeyi ilk başta okumaya başlamanızın sebebi Suicide Squad filmi ve dolayısıyla Harley Quinn’di muhtemelen. Ancak bu bilgi tuhaf gelebilir, Harley Quinn, çok uzun bir süre boyunca Suicide Squad’ın bir parçası değildi. Hatta Harley, çok uzun yıllar boyunca çizgi romanların bir parçası bile değildi. Batman The Animated Series çizgi dizisinde yaratılıp daha sonra çizgi romanlara aktarılmıştı. Dizide Harley’i yaratan Paul Dini ve Bruce Timm ikilisi, dizinin Mad Love bölümünü ayrıca çizgi romanlaştırarak Harley’i bize kazandırdılar. Bu kitap da bu yüzden listemizde.
Deadshot kesinlikle DC evreninin en iyi kötülerinden, en sağlam suikastçilerinden birisi. Bunu, tabii ki de yıllar boyunca üzerinde çalışılan enfes karakterizasyonu sağladı. Lawton’un hayatındaki en önemli şeyin, Arrow dizisinin izleyicilerinin de hatırlayacağı gibi kızı olduğunu söylesek yanlış olmaz. İşte bu seride Deadshot, bir kızı olduğunu ilk defa öğreniyor ancak kızının yaşadığı bölgenin şiddetle ve kötülükle dolu olduğunu görünce, bütün mahalleyi elden geçirmeye karar veriyor. Böylece kızına daha güvenli bir ortam yaratabileceğine inanıyor.
Şimdi, bu okuyacağınız seri bir Suicide Squad serisi değil. DC Comics uzun bir zaman boyunca SS konseptini yeniden ziyaret etmeyince, en sevimli çizgi roman yazarlarından Gail Simone, kendi başına bir konsept çıkardı. Aslında DC’nin 2006-2007 civarında çıkardığı Infinite Crisis serisinin bir yan serisi olsa da Villains United, tıpkı Suicide Squad gibi, tamamı kötülerden oluşan bir ekibin bir araya gelmesini anlatmakta. Bu ekibin başında da onları hedeflerine gönderecek, tıpkı Amanda Waller gibi, ancak çok daha gizemli bir kişi bulunmakta!
Uzun bir zaman sonra Suicide Squad’ın yaratıcısı, efsane yazar John Ostrander, kendi yarattığı ekibi yeniden bir araya getirmeye karar veriyor ve bu 8 sayılık kısa seriyi yazıyor. Bu seride Ostrander, diğer karakterlerden öte, Rick Flag’e odaklanıyor. Belki kendisinin 66 sayılık ilk serisinin hayranlarını etkileyecek kadar büyük bir hikaye değil ancak yeni okurların beğeneceklerini düşünmekteyim. Öte yandan, ilk serinin sonlarında havada kalan soruları ve bazı açıkları kapatması açısından, eski serinin okurları da bu seriyi okuyabilir.
Villains United serisi, okurlar tarafından ziyadesiyle beğenilince DC, bu yeni konseptinde Gail Simone’a bir şans vermek istedi ve kendi takımını kurması konusunda Simone’u serbest bıraktı. Böylece, Suicide Squad gibi tehdit altında çalışmak yerine, sadece karlı olduğu için iş yapıp göreve çıkan Secret Six grubunu kurdu. Ancak endişelenmeyin, bu ekip de en az Suicide Squad kadar dengesi ve ilginç karakterlere sahip. Ekibin içinde Cat-Man, Deadshot, Cheshire, Ragdoll ve Vandal Savage’ın kendisi gibi vahşi kızı Scandal Savage bulunmakta.
Bir önceki giriş macerasını okuduktan sonra serinin kendisine geçiyoruz ilk hikayesi Unhinged ile birlikte. Bir önceki hikayenin doğrudan devamı olan bu macerada ekibimiz hemen hemen aynı kalırken yeni bir ekleme olarak hepimizin oldukça yakından tanıdığı Bane geliyor. Paralı askerler gibi çalışan ama bir avuç uyumsuz olarak davranan ekip farklı maceralara atılsa da hiçbirinde beklentiyi düşürmeksizin devam ediyor. Yani, daha ikinci sayısında Catman ile Batman’in kavgasını izliyoruz, daha ne olsun?!
Aynı seri üzerinden devam ediyoruz. Bu sayılarda baş suçlumuz Deadshot. Ayrıca bu serinin içinde bir de Blackest Night eventinin tie-in’i bulunmakta. Öte yandan Catman, uzun zamandır kayıp olduğunu düşündüğü oğlunun, Afrika’da birileri tarafından kaçırıldığını öğrenince, olay yerine gitmeye karar verir ve ortalığı da birbirine katar. Tüm bunlar yeterli gelmedi mi? O zaman son kozumuz da şu olsun: John Ostrander, Gail Simone’un Secret Six’ini o kadar çok beğendi ki yıllar sonra, ilk serisinin üstüne birlikte 67. bir sayı yazdılar!
Geçmişe dair Suicide Squad ve üyelerinin çizgi romanları buraya kadardı. Eğer dilerseniz, Gail Simone’un Secret Six’inin 34 sayısını da bitirebilirsiniz. Bu yeni seri ise tahmin edebileceğiniz gibi ufaktan bir film hazırlığı amaçlı yazılmaya başlandı ve Harley Quinn, tam olarak Suicide Squad ekibine bu dönemde dahil oldu. Serinin başında, Supernatural dizisinin yaratıcılarından Adam Glass bulunmakta. Ancak umutlarınızı gerçekten düşük bir seviyeye indirmenizi öneririm çünkü özellikle Ostrander ve Simone gibi kaliteli kalemleri okuduktan sonra bu seri büyük ölçüde bomboş gelecek.
Forever Evil, kesinlikle bir Suicide Squad çizgi romanı değil. Ancak yukarıdaki ilk serilerden de hatırlayacağınız gibi, SS çoğu zaman DC evreninde olan şeylerden etkilenerek devam eden bir seriydi. Tıpkı o seriler gibi, New52 serisi de araya kısa bir seri alıyor. Bağımsız olarak okuması ilginç bir seri olsa da ana seriye çok fazla katkısı yok Forever Evil’ın. Genel bir okuma yapıp üzerinde çok takılmamanız yetebilir bile. İlla ki Forever Evil’dan bir şey okuyacağım derseniz, Rogues Rebellion yan serisini okuyup evrenin durumunu görün.
Adam Glass’ın 19, Ales Kot’unsa 4 sayısından sonra itiraf etmek gerekir ki Suicide Squad sonunda biraz daha kaliteli bir yazarın kontrolü altına girebildi. Matt Kindt’ı özellikle Mind MGMT serisiyle çok yakından tanıdık. Şu anda da Dept. H serisiyle oldukça başarılı gidiyor. Ama gelgelelim Suicide Squad’ın New52’daki sıkıntılarına pek de çare olamıyor. Tabii, bunda Forever Evil eventinin ortaya çıkardığı mecburiyetler de var. Zira bu kitabın konusu Suicide Squad ekibinin, Forever Evil’ın olayları hala devam ederken Belle Reve hapishanesinden bir suçluyu kaçırmaları üzerine kurulu.
Kambersiz düğün olur mu peki? Harley’in zaten çizgi roman evrenine nasıl girdiğini listenin başlarında öğrenmiştik. Şimdi sıra, Harley’in nasıl DC’nin Deadpool’u olarak ön plana çıkartıldığına geldi. Batman ailesinden farklı bir noktada konumlandırılan Harley, geçmişine rağmen bu seride bir kötü karakter olarak değil, bir anti kahraman olarak yer almaya başladı. Kötülerle savaşmasının yanı sıra, Poison Ivy ile de arkadaş olarak, en azından Batman The Animated Series’in Harley and Ivy bölümündeki ruhu bir nebze olsa da yakalattı. Yine de şiddetle tavsiye edebileceğim bir seri değil.
Ve listenin sonunda en güncel serimiz bulunmakta. Yazar-çizer kadrosu tamamen değişen bu yeni Suicide Squad ekibinin kendi içindeki kadrosu da baştan sona değişmiş durumda. Yeni kadroda, Black Manta, Deadshot, Harley Quinn, Captain Boomerang, Parasite ve Cheetah var. Ayrıca seri boyunca oldukça ilginç isimler de ekibe katıldılar. Örnek vermek gerekirse, Reverse-Flash, Joker’s Daughter ve Deathstroke.