Beyaz perdede çizgi roman filmlerinin popülerliği vizyona giren her filmle artarken bir diğer kulvarda da franchise (ortak evren/seri) filmleri çıkışını sürdürüyor. Çizgi roman filmleri derken Marvel Studios, Warner Bros. ve 20th Century FOX’tan bahsediyorum tabii ki. FOX’ın 2000 yılında başlattığı sinematik evren temasının getirisi devasa oldu. Marvel Sinematik Evreni bütün filmleriyle 10 milyar dolar hasılatı geçti ve sinema tarihinin en çok kazanç sağlayan franchise serisi oldu. Peşinde Harry Potter ve James Bond var.
Bir türlü istikrar sağlayamayan filmleriyle FOX’ı her daim buraya ekleyemesek de Marvel Studios ve Warner Bros.’un vizyona giren filmleri en son Suicide Squad olmakla birlikte Dünya’da #1 numaralı sıraya her türlü yerleşiyor. Çizgi roman filmlerinin popülerliği arttıkça stüdyolar da daha çok reklam, tanıtım ve pazarlamayla kazancına kazanç katıyor ve yeni filmler duyurarak evrenleri genişletmenin yollarını arıyorlar. Kazanılan parayı gören diğer stüdyolar da ”Aa bu işte para varmış.” deyip apar topar yeni seriler çıkarmaya, bu sene ki Ghostbusters ve Tarzan gibi eski filmlere reboot atmaya veya birbiriyle alakası olmayan iki karakteri tek bir filmde bir araya getirmek gibi çılgınca girişimler yapıyor. Bu son verdiğim örnek gerçekten oldu; Warner Bros.’ın King Kong’ı ve Legendary Studios’ın Godzilla’sı 2020’de çıkacak filmde karşı karşıya gelecek. Bu olay tek bir filmde olmayacak, önce iki karaktere de birer solo film çekilecek daha sonra ortak film yapılacak. King Kong’ın filmi 2017’de, Godzilla’nın ki ise 2019’da çıkacak.
Ocak:
Deadpool 2 – 12 Ocak
Maze Runner: The Death Cure – 12 Ocak
Şubat:
The Predator – 9 Şubat
Black Panther – 16 Şubat
Pacific Rim 2 – 23 Şubat
Mart:
Wreck-It Ralph 2 – 9 Mart
The Flash – 16 Mart
Tomb Raider – 16 Mart
Ready Player One – 30 Mart
Mayıs:
Avengers: Infinity War – 4 Mayıs
How to Train Your Dragon 3 – 18 Mayıs
Star Wars: Han Solo spin-off – 25 Mayıs
Haziran:
Transformers: Bumblebee spin-off – 8 Haziran
Toy Story 4 – 15 Haziran
Jurassic World 2 – 22 Haziran
Temmuz:
Ant-Man and the Wasp – 6 Temmuz
The Secret Life of Pets 2 – 13 Temmuz
Alita: Battle Angel – 20 Temmuz
Aquaman – 27 Temmuz
Eylül:
Hotel Transylvania 3 – 21 Eylül
Ekim:
Jungle Book: Origins – 19 Ekim
Kasım:
How the Grinch Stole Christmas – 9 Kasım
Fantastic Beasts and Where to Find Them 2 – 16 Kasım
Gigantic – 21 Kasım
Aralık:
Animasyon Spider-Man filmi – 21 Aralık
Mary Poppins Returns – 25 Aralık
Vizyon tarihi belirsizler:
Avatar 2
Gambit
Independence Day 3
Madagascar 4
Mission Impossible 6
The Invisible Man
The Wolf Man
Venom
2018 sinema takvimi o kadar sıkışık ki filmlerin nefes almaya vakti yok. İzleyicilerin çoğu ”Ben sinemaya bu kadar para veremem/vermem.” düşüncesinde olacağı için bu 35 film arasından beklediklerini seçip diğerlerinin internete düşmesini bekleyecektir. İlk filmiyle 2 milyar 787 milyon dolar hasılat toplayan Avatar 2 bile film ne kadar iyi olursa olsun diğerleri kadar olmasa da mutlaka bu yoğunluktan ve sıkışıklıktan etkilenir. Bu durum hem izleyiciyi yorar, hem de stüdyo ve yapımcıları vurur.
Bizi ilgilendiren kısım ise çizgi roman evrenleri. Bu hasılat düşüşü stüdyoları gelecek filmler ve planlanan filmler için temkinli olmaya veya riskli kararlar almamaya itebilir. Maddi olarak etki edince de hayallerini kurduğumuz Marvel’ın
X-Men haklarını geri alması gibi devasa anlaşmalar da riske giriyor. Çizgi roman filmleri popülerliğini daha ne koruyabilecek? Bu biraz önce dediğim Marvel’ın X-Men haklarını alması gibi yeniliklere bağlı. İzleyiciler artık altı kere izlediğimiz Robert Downey Jr veya sekiz kere izlediğimiz Hugh Jackman yerine yeni yüzler ve karakterler görmek istiyor. Deadpool, Guardians of the Galaxy ve Suicide Squad alışılmışın dışında oldukları için en güzel örnekler ve alışılmışın dışında oldukları için hem film olarak hem de gişede çok tuttu. Çizgi romanlardan ilham alınacak binlerce konu, karakter ve hikaye var. Eğer stüdyolar izleyiciye her seferinde bir farklılık ve yenilik sunabilirse çizgi roman filmlerinin modasının geçmesi gibi bir durum olmaz.