[update title=”Künye” icon=”info-circle”]
Civil War II
Çizgi Romanın Adı:
Yayınlandığı Tarih: 21.09.2016
İçerdiği Sayı: Civil War II #5
Yazar: Brian Michael Bendis
Çizer: David Marquez
Yayıncı: Marvel [/update]
Marvel’ın bu seneki en büyük olayı, Civil War II’de 5. sayıdayız. Daha önce 0., 1., 2., 3. ve 4. sayısını oldukça detaylı bir şekilde incelemiştik. O incelemelere ulaşmak isteyenleri, hemen aşağıdaki linklere yönlendirebiliriz.
İnceleme tarzımızı bilmeyenler için de kısaca söyleyelim, önce sayıyı okumamış, okuyamamış, ya da yeniden yad etmek isteyen, daha detaylı bakmak isteyenler için sayının hikayesini anlatıyoruz, daha sonra da sayı üzerine değerlendirmemizi yapıp varsa teorilerimizden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu inceleme spoiler içermektedir. Hikayeyi okumuşsanız, doğrudan değerlendirme kısmına gönül rahatlığıyla atlayabilirsiniz.
HİKAYE
Sayı, bir gezi grubunun, New York üzerindeki bir turlarıyla başlıyor. Rehberleri her ne kadar Özgürlük Anıtı’nı tanıtıyor olsa da kafile süper kahraman görmek istiyor. Bu sırada pilota gelen bir mesajda SHIELD, New York üzerindeki uçuşları bir sonraki açıklamaya kadar yasaklıyor. Tam bu esnada da helikopterin önüne Drax düşüyor. Daha sonra kahramanların savaştığını görüyoruz. Tony ile Carol birbirlerine saldırıyorlar. Tony, “bunların hepsi senin yüzünden, Carol” dese de Carol “senin egon yüzünden bu haldeyiz” diyor.
Kendi karargahlarında savaşa yardıma gidip gitmemeyi konuşan Inhumanlarda ise Karnak karışmama yanlısıyken Medusa, Carol çağırdığı için gitmeleri gerektiğini söylüyor. Ne yapacağını merak eden Ulysses’e ise karışmayıp burada kalmasını söylüyorlar ve savaşa geri dönüyoruz. Tony Carol’a “kontrol edemeyeceğin şeyleri de kontrol etmek istiyorsun deyince Carol, “Ayna, ayna, kendi diyen kendi olur” kafasında “asıl sen öylesin” diyor. Bu sırada da Doctor Strange, Tony’nin yardımına gelip X-Men’i durdurmaya çalışıyor, Storm, “ne yapıyorsun, ileride kan dökülmesini, can yanmasını önleyecek bir şeyimiz var, buna nasıl karşı çıkarsın” diyor. Yerde, Luke Cage ile Blue Marvel dövüşürken Luke, “yapma dostum, haksız olma ihtimalini düşünmüyor musun?” deyince arkadaş “benim teorik fizikte lisansım, elektrik mühendisliğinde yüksek lisansım var, bence sen kendini sorgula” diyor. Ve savaş devam ediyor.
DEĞERLENDİRME
Peter Quill ve Guardians ekibinin savaşa dahil olma sebepleri neden ama neden bu kadar aptalca? Captain America: Civil War’da Spider-Man’in Tony’nin yanına gelme sebebini hatırlıyorsunuz, Tony en azından orada Peter’ı bilgilendirmişti ama burada Peter Quill resmen “Carol’la aramız daha iyi, sen niye kavga başlatıyorsun ki?” deyip Carol’ın kavgaya tabur tabur adam topladığı gerçeğini bir kenara fırlatıyor. Ayrıca taraf olmayı “daha iyi arkadaşız” diye açıklamak benim son zamanlarda gördüğüm en berbat yazımlardan birisi kesinlikle! Guardians ekibinin geri kalanı da sadece keyif almak için savaşta? Rocket neden diğer kahramanlarla dövüşürken bu kadar eğleniyor arkadaş? Bunların kötü adam olmadığını, Tony’nin sizinle birçok kez takıldığını biliyorsun, ne demeye bu kadar eğlenceli geliyor bu kavga olayı? Demeye çalıştığım, sadece birkaç karakter değil, hemen hemen tüm karakterler ne için savaştıklarını, niye taraf seçtiklerini doğru düzgün ifade edemiyorlar bile. Her şey çok ama çok zorlama. Guardians ekibinin Carol’ın yanında kalıcılıklarını sağlamak için Vision’a, gemilerini patlattırdılar diye düşünmekten kendimi alamıyorum.
Civil War II tie-inlerinde Carol’ın polisliğini yapan Steve Rogers, bu sayıda neden Carol’ın adamı Peter Quill’e karşı dövüşüyor?! Hadi güncel Marvel serilerine hiç bakmıyorsun da en azından kendi eventinin yan sayılarını oku be adam!
Yan karakterlerin berbat karakterizasyonlarını bir kenara bırakalım, ana elemanlarımıza gelelim. Bendis, Carol’ı artık iyice villain’a çevirdi gözümüzde. İlk Civil War’da Tony’i insanlar bazı noktalarda kötü adam gibi görüyorlardı ancak Tony’nin haklı olduğu noktalar da vardı ve akla mantığa yaklaşan, konuşmaya çalışan, fikirlerini açıklamaya çalışan bir adamdı. Civil War II’da Carol sadece kaba kuvvetle, insanları tutukluyor ve kendisine karşı gelen herkesi yumruklaya yumruklaya teslim olmaya zorluyor. Tie-inlerde olay daha detaylı açıklanıyor demeyin, bir kitabın iki ana karakterinden birisinin motivasyonunu hala adam akıllı kavrayamamışsak çok büyük sıkıntı var demektir. Bendis’e bu noktada gerçekten çok kızgınım. En sevdiğim karakterlerden birisi olan Captain Marvel’dan korkunç derecede soğudum. Teşekkürler.
Tabii ki bir de korkunç final sayfası var. Steve Rogers yine ölüyor. Yapmayın artık. Steve’in ölümünü görmekten gına geldi. Carol yine durduk yere doğrudan Miles’ın üzerine atlayıp tutukladı. Yahu neden iki dakika oturup bu görülerin neden gerçekleşebileceğini konuşmuyorsunuz?
Bütün serinin tek güzel yanı, bundan önceki sayılarda da olduğu gibi David Marquez’in enfes çizimleri. Kendisi Carol ve Tony’i çarpıştırırken ilk Civil War’daki Cap/Tony çarpışmasına güzel bir atıf yapmış. Bunun dışında yine karakter ifadelerinde enfes bir iş çıkarmış. Marquez, yeni favori çizerlerimden birisi haline geldi. Marvel’a bu yüzden çok sinirliyim, şu adamı güzel bir seriye koyun ki biraz daha içimiz rahat etsin hikayeyi okurken. En azından Marquez’i biraz daha sakin kafayla okumak isteyen olursa Fantastic Four: Season One’ı tavsiye ederim.
Sonuç
Civil War, Bendis’in isteğiyle 8 sayıdan 9 sayıya çıkarılsa da önümüzdeki 4 sayıya dair hiçbir güzel şey vaat etmiyor. Karakterlerin kötü karakterizasyonları, baş ikilimizin havada uçuşan motivasyonları ve derginin “rastgele” havası, hikayeyi daha da kötü hale sokuyor. Serinin tek güzel yanı David Marquez’ken, o bile artık yeterli gelmemeye başlıyor.
BERBAT