Galip Tekin Kimdir? Hayatı, Eserleri ve Onu Farklı Kılan Şeyler

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz, önemli karikatürist Galip Tekin’i rahmetle anıyoruz. Kendisi çizgi roman denildiğinde akla gelen önemli isimlerden. Sadece Türkiye’de değil aynı zamanda dünyada da tanınmış bir isim Galip Tekin. Bu yazıda hem hayatına ve eserlerine bakacak, hem de nasıl bu kadar tanınmış bir karikatürist olduğundan bahsedeceğiz. Öncelikle hayatından başlayalım.

Hayatı-Kariyeri

Galip Tekin Konya’da, 20 Nisan 1958 yılında doğdu. İlk olarak Oğuz Aral yönetimindeki Gırgır’da karikatürleriyle tanınmaya başladı. Kariyerinin ileriki dönemlerinde ise bilim-kurgu ve fantastik eserler üretmeye başladı. Bu durumu kendisi bir röportajın da şöyle açıklamıştır: “Ben kurgubilime mecburiyetten başladım. 12 Eylül 80 darbesinde her şey yasaktı. Bizim en büyük beslenme kaynağımız ise politikacılardı. O da yasaklanınca derdimizi kurgubilimle anlatmaya başladık. Mesela ben o dönemde inanılmaz işkence hikâyeleri çizdim ama tümü başka bir gezegende geçiyordu. O zaman da kimse bir şey demiyordu. Bizim kültürümüzde aslında korku hikâyeleri hep vardı. Gece olunca büyükler evde çocuklara oturup korku hikâyeleri anlatırlardı. Anadolu’da nereye gitseniz her bölgede böyle hikâyeler vardır. Bu nedenle bu hikâyeler uzak gelmedi okuyucuya. Fantastik bilimkurguyu sevdiler.” Tekin, Gırgır’da Oğuz Aral döneminin bitmesinin ardından, neredeyse bütün mizah dergilerinde çalışmıştır. 

Kendisi aynı zaman da Taksim’deki ‘Kemancı‘ barın ortaklarından biriydi. Ancak, orada olduğu zamanlarda bile çizerlikten kopmamıştı. Orada da bir çizim odası bulunuyordu. 20 yılı aşkın süre Boğaziçi Üniversitesi’nde Animasyon Sanatı dersleri verdi. Üniversite okumadan akademisyen olan tek kişi olmasına rağmen, bütün öğrencileriyle arası çok iyiydi. En sevilen hocalardandı. ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filminde kullanılan kanatlar Galip Tekin’in tasarımıydı. Bunların yanı sıra 2. İstanbulles Çizgi Roman Festivali kapsamında çizimlerini ve karikatürlerini sergiledi. 

Eserleri

En ünlü ve tanınan eserlerinden bir tanesi ‘Tuhaf Öyküler‘. Mürekkep Basın Yayın tarafından basılan seri tam 3 kitaptan oluşuyor. Bir diğer önemli eseri ise Sniper. Bu çizgi hikayede Galip Tekin, Sırbistan-Bosna Hersek Savaşı’ndaki bir keskin nişancının yaşadıklarını anlatıyor. Bu hikaye, üstünden 12 yıl geçtikten sonra, ‘Acayip Hikayeler’ adıyla dizi olarak yayınlandı. Yönetmenliğini Mustafa Altıoklar’ın üstlendiği dizide, Haluk Bilginer, Şevval Sam, Hayko Cepkin, Altan Erkekli, Cem Özer ve Levent Üzümcü gibi isimler yer alsa da geç saatte yayınlandığı için az ilgi gördü. 11 bölüm sonra yayından kaldırıldı. Galip Tekin’in uzuk soluklu eserlerinden bir tanesi de LeMan’da yayınlanan ‘Pı’ya Mektuplar’. Pı karakteri ise aslında kız arkadaşı Pınar’ı temsil ediyordu.

Onu Farklı Kılan…  

Galip Takin hem Türk hem dünya çizgi roman camiasında önemli yeri olan bir isim. Peki onun eserlerini farklı kılan ne? Tabii ki eserlerinin diğer eserlerden bir çok farkı var. Bunlardan bir tanesi hikayeye kendisinin de dahil olması. Bazı hikayelerin ilk karesinde gözüküp, hikayeyle ilgili bilgiler verir. Bazı hikayelerde ise baş karakter olarak çıkar okuyucunun karşısına. Galip Tekin’in hikayelerinin bir diğer özelliği ise, başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz makineler, zaman yolculukları, boyutlar arası yolculuklar ve savaşlar barındırması. Daha doğrusu bütün bunlara kendi tarzını katması eserlerini çok özel bir hale getiriyor. Eserlerinde samimiyeti hissediliyor. İçten ve yaratıcı konularının bulunması eserlerini daha da eşsiz kılıyor.

Ölümü

Galip Tekin’i malesef 6 Temmuz’da kalp krizinden kaybettik. Henüz 59 yaşındayken, daha yapabileceği bir sürü proje varken, kaybettik. Bu erken kayıp, hem çizgi roman camiasını hem de dostlarını derinden etkiledi…
Selçuk Erdem‏: Çok çok üzgünüm, ustalarımızdan Galip Tekin’i kaybettik.
Uykusuz: Galip Tekin’i kaybettik. Çok üzgünüz…
Ali Şimşek: Galip Tekin ve çizdiği dünya unutulmayacak.
Can Yılmaz: GırGır zamanından beri takip ettiğim çizgi romanın ustası karikatürist Galip Tekin’i kaybettik. Mekanı cennet olsun.
Ot Dergisi:
Biz de Çizgi Kafe ekibi olarak bütün ailesine, yakınlarına ve okurlarına sabır diliyoruz. Eserlerinin asla unutulmayacağından eminiz. 

“Normal bir insan böceği öldürdükten sonra çöpe atar. Bir bilim kurgu çizeri onu eline alır, anatomisini inceler ve kağıda döker. Devasa çizimlerle artık o böcek bir uzaylıdır.”

                                                                                      -Galip Tekin

Yorumlar