İnceleme: Justice League Fragman #2

San Diego Comic-Con 2017’nin üçüncü gününde, günün en çok merak edilen iki panelinden birinde Warner Bros. Pictures, Ready Player One ve Blade Runner 2049 tanıtımlarından sonra Aquaman ve Justice League ile dosta umut, düşmana korku saldı! Hepimize en büyük hediye Justice League fragmanı oldu hâliyle. Hem de Superman gösterilmeden. Mis gibi.
Eminim şimdiye dek birçok kez izlemişsinizdir ancak kaçırmış olabileceğiniz detaylar var. Hem o kaçan detaylara, hem de fragmana gelin bi’ de beraber bakalım.

Fragmanı Diana’nın banka soygununu durdurmasıyla açıyoruz, kim tarafından soyulduğu net değil. Elinde susturuculu tabanca olan adamı görünce benim aklıma Victor Zsasz gelmişti ama baya ihtimal dışı. Bir diğer tahminim Lex Luthor’ın adamları olduğu yönünde ama Lex Luthor neden banka soymaya ihtiyaç duysun ki? O yüzden en iyi seçenek filmin başında Diana’nın günlük hayatı dışında neler yaptığının anlatıldığı bir tanıtım sahnesi olabilir.

Londra’dayız. Köprüdeki Superman sembolünü gördünüz mü? Dünya gündemi hâlâ Superman’in ölümü ile meşgul ve film üzerinde de önemli bir etkisi olacakmış gibi. Zaten Justice League’in toplanmasına da biraz Superman’in ölümü öncülük ediyor. Ayrıca arka plandaki konuşmalarda Lex Luthor’un Arkham Asylum’da olduğundan ve Batman’in ortalıkta gözükmediğinden söz ediliyor.

Steppenwolf, Themyscira’da! Darkseid’in savaş generali olan baş düşmanımıza ilk bakış. Peki niye orada? Tabii ki motherbox için. Steppenwolf’un filmdeki esas amacı dünyanın çeşitli yerlerinde korunan motherboxları bir araya getirmek. Sonra da onlarla dünyayı yok etmek.

Bana bu sahne Barry’nin güçlerini ilk kez kullandığı an gibi geldi nedense. Yüzünde bir şaşırmışlık ifadesi var. Arkada da Iris West’i ilk kez görüyoruz.

Batman v Superman’deki Bruce’un Robin kostümüne baktığı ikonik sahne, bu sefer Superman’in hatırası aracılığıyla var. Robin kostümü değil, ondan eminiz. Superman olma ihtimali yüksek. Hologramı da andırıyor sanki. Yazının sonunda bu sahneyle bağlanabilecek bir kare var.

”İnsan en büyük sorunun Penguein olduğu günleri özlüyor.”

Açıkça Alfred’ten Batman’in düşmanlarından olan Oswald Cobblepot’a gönderme. Yani, zamanında Batman vs. Penguein olduğu ve Oswald’ın ölü ya da diri, bir şekilde DCEU’da yer aldığı onaylandı. Batman v Superman’de duvardaki soru işaretiyle Riddler da onaylanmıştı.

Barry Allen takımın en genç ve taze üyesi. MCU’daki Spider-Man ile aralarında paralellik kurabilirsiniz. İkisi de büyükler ligine adım atmadan önce sokak seviyesi takılıyorlardı. Barry’nin ”Sizin savaşmaya hazır olmanız güzel ama benim tek yaptığım şey insanları ordan oraya ittirmekti.” demesi de bundan kaynaklı.

Steppenwolf’a şimdilik en net bakışımız. ”Burada artık Koruyucu, Fener ya da Kriptonlu kalmadı. Diğerleri gibi bu dünya da yok olacak.” repliği hem Yeşil Fener Birliğinin hâli hazırda var olduğu ve Steppenwolf’un onlarla muhtemelen kapıştığı anlamına geliyor, hem de DCEU’nun multi evrenine kocaman bir göz kırpıyor.

Bu sahne arkadaki polis arabasından anlaşılacağı şekilde Metropolis’te geçiyor. Hatta daha net olayım; Superman anıtında geçiyor. İngiltere çekimlerinin sona ermesiyle yayınlanan videoda burada bir savaş sahnesinin olduğunu görmüştük. Bu savaş muhtemelen Steppenwolf’a ya da Parademon’lara karşı olsa da Superman ihtimalini es geçmemek gerek.

Filmin açılış sahnesi ya da film içerisinde throwback olması muhtemel karelerden. Yüzyıllar önce Amazonlar, Atlantisliler ve İnsanların, Parademon ordusuyla savaştığı ve onları yendiği anlatılıyor. Motherboxlar da dünyaya bu zaferden sonra yayılıyor.

BOOM TUBE! Steppenwolf’un Themyscira’ya girişi Boom Tube aracılığıyla oluyor. Boom Tube, New Gods tarafından yıldızlararası boyutları şipşak sürede katetmek için kullanılan, boyutlararası seyahat aracı. Steppenwolf gibi tek bir kişiyi götürebildiği gibi, bir orduyu da taşıyabilir. Boom Tube’leri motherbox’lar ile aktif ediliyor. Cyborg’un orijini motherbox ile olduğu için Cyborg’un vücudunda da Boom Tube bulunuyor.

Gökyüzü kıpkırmızı. Aynı durum Crisis of Infinite Earths serisinde de vardı, bir nevi dünyaların yok oluşunu temsil ediyor. Aslında bir nevi değil, baya dünyaların yok oluşunu temsil ediyor.

Alfred’in kiminle konuştuğu hakkında çok kafa patlatmaya gerek yok. Fragmanın logo sonrası son sahnesinde herkes Superman bekliyordu. Hem göstermemeleri, hem de karakterin varlığını bu şekilde belli etmeleri harika kararlar. Yukarıda bahsetmiştim Bruce, kırmızı pelerinli bir kostüme bakıyordu, muhtemelen Superman kostümüne. Superman’in gelip kostümü almaya çalışma ihtimali çok da düşük değil gibi he? Eğer ilk gözüktüğü siyah kostümle Justice League ile kapışıyorsa, yeni kostümüyle takıma katılması ”yeniden doğuş” veya ”karanlık taraftan dönüşü” simgeliyor olabilir.

Zaten Alfred de; ”Geleceğini söylemişti.” repliğiyle -Bruce’u kastederek- Superman’in bu sahneden önce döndüğü ve League’in de bundan haberi olduğunu seyirciye belli ediyor. Bu sahnenin geçmişi var. Ama Superman neden League ile Steppenwolf’a karşı savaşmıyor da verdiği karardan dönmesi gerekiyor? Çünkü belli ki dirildikten sonra League’e katılmamak, ya da pelerini asmak gibi bir karar almış. Önceki filmde ”Superman asla gerçek değildi, bir çiftçi çocuğunun hayaliydi.” sözleriyle artık Superman olmak istemediğini, aradığı şeyi bulamadığını kastetmişti. Eğer bu son fragmansa neyse ki önemli sahneler filme saklanmış. Batman v Superman faciasını tekrar yaşamak istemeyiz.

Alfred’in bardağının titremesi de apaçık bir Jurassic Park göndermesi.

Yorumlar