Mutlaka Okumanız Gereken 10 Batman Çizgi Romanı

İlgili resim

O kimi zaman zengin bir iş adamı, kimi zaman üst düzey bir dedektif, kimi zaman bir baba, kimi zaman evinin erkeği kimi zaman ise Gotham’ın Koruyucusu. O Batman, nam-ı değer Kara Şövalye. Ve bugün onun günü. Her yıl 23 Eylül’de, Dünya’nın bir çok yerinde, Batman günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ben de bu güne özel olarak Batman’in mutlaka okumanız gereken çizgi romanlarını listeledim. İyi okumalar!

10. The Dark Detective

batman the dark detective ile ilgili görsel sonucu
Listemizin ilk sırasında 6 sayıdan oluşan bir mini seri var. Bu çizgi romanı özel kılan durum Batman’in üç büyük kötüsünü (Joker, Two-Face, Scarecrow) iyi bir hikayede birleştirmiş olması. Çizgi romandaki en dikkat çekici olaylardan biri Joker’in seçimlere ‘Vote me or I’ll Kill You’ sloganıyla katılması. Bunun yanı sıra çizgi romanda Silver St. Cloud gibi önemli bir karakterinde geri dönüşünü görüyoruz. Okuması zevkli ve ilginç bir hikaye. 

9. Batman RIP

İlgili resim

Listemizin 9. sırasında Grant Morrison’un yazdığı Batman’in düşüş hikayesi diyebileceğimiz bir çizgi roman var. Bruce Wayne’in git gide akıl sağlını kaybetmesini anlatıyor. Zaten kitap adını da buradan alıyor. Ancak söylemekte fayda var, Batman: R.I.P diğer Batman hikayelerine göre biraz daha basık ve ağır bir kitap. Herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ama mutlaka okumanız gereken bir Batman çizgi romanı olduğunu düşündüğüm için listeye koymak istedim.

8. Batman: What Happened To The Caped Crusader? (Pelerinli Süvari’ye Ne Oldu?) 

Batman: What Happened To The Caped Crusader? ile ilgili görsel sonucu

Neil Gainman’in yazıp Andy Kubert’ın çizdiği Batman Pelerinli Süvari’ye Ne Oldu? gerçekten güzel bir Batman öyküsü. Batman’in ölümünün ardından cenazesinde yaşananları ve Batman’in son anlarını konu alan çizgi roman bence Batman’e yakışır bir veda hikayesi. Aynı zamanda okuyucuyu etkilemeyi başaran bir hikaye. Çizimler deseniz onlar da bir o kadar kaliteli. Çizgi romanın en büyük özelliği ise Batman’in çevresindekilerin ona karşı hissettiklerini daha iyi anlamanızı sağlaması. 

7. Batman: The Man Who Laughs (Gülen Adam)

Batman: The Man Who Laughs ile ilgili görsel sonucu
Batman: Gülen Adam çizgi romanı, Joker ile Batman’in ilk defa karşılaşmasını anlatıyor. Hikayenin en güzel tarafı Batman’in Joker’e karşı verdiği mücadelede başlarda bocalaması. Bunun sebebi karşısında daha önce hiç görmediği kadar deli bir düşmanı var. Çizgi roman iki karakterin ilk karşılaşmalarını başarılı bir şekilde yansıtıyor.

6. Batman: The Long Halloween 

Batman: The Long Halloween ile ilgili görsel sonucu

Jeph Loeb’in yazıp Tim Sale’ın çizdiği Batman: Long Halloween, 13 sayılık bir diğer mükemmel Batman hikayesi. Seri, Batman ve Gordon’un Falcone ailesinin Gotham üstündeki gücünü bitirmek için ellerinden geleni yapmasını anlatıyor. Ancak tahmin edemedikleri tek şey The Holiday Killer adlı bir suçlunun onlardan önce Falcone ailesini ve diğer bir çok insanı öldürmeye başlaması. Çizgi romanın en büyük özelliği yaşanan bir sürü olayı tek bir noktada birleştirmesi. 

5. Batman: Black Mirror (Kara Ayna)

Batman: Black Mirror ile ilgili görsel sonucu
Kara Ayna bence Scott Synder’ın şimdiye kadar yazdığı en iyi Batman hikayesi. Çizgi romanın en büyük özelliği hikayeyi anlatım tarzı ve karakter betimlemeleri. Çizimler ise yine bir o kadar kaliteli. Kara Ayna Gotham’ın atmosferinin bence en iyi yansıtıldığı çizgi roman. Diyalogları ise kitabı özel kılan bir diğer etken.

4. Batman: Death In The Family (Ailede Ölüm)

Batman: Death In The Family ile ilgili görsel sonucu

Her ne kadar bu çizgi romanı hepinizin tanıdığını düşünmeme rağmen bahsetmekte fayda var. Batman: Death In The Family Jason Todd’u Robin olarak gördüğümüz son çizgi roman olma niteliğinde. Hikaye hem bol aksiyonlu hem de bol dramatik. Bu ikisi birbiriyle harmanlanınca ise ortaya mükemmel bir çizgi roman çıkıyor. Hepinizin son sayfalara doğru olacaklardan haberiniz olmasına rağmen ağlayacağınıza eminim. Çünkü ben kitabı ilk okuduğumda dayanamayıp ağlamıştım. Hepinizin bana sulu göz dediğini duyar gibiyim. Ancak hikaye sonlandığında okuyucuyu gerçekten etkiliyor. 

3. Batman Dark Knight Returns (Kara Şövalyenin Dönüşü)

Batman Dark Knight Returns comic cover ile ilgili görsel sonucu

Frank Miller’ın her yerinden ustalık akan bir hikayesi Kara Şövalye Dönüyor. Seri, bir süreliğine Batman olmayı bırakan Bruce Wayne’in dönüş hikayesini anlatıyor. Ayakları yere basan ve derin bir hikayesi var. Bana kalırsa serinin en büyük özelliği ise artık 60’lı yaşlara gelmiş olan Batman’in yaşadıklarını çok iyi yansıtıyor olması. Ayrıca çizgi roman genç Robin ile Batman’in ilişkisini de güzel yansıtmış. Ha bu arada hikayenin içerisinde Superman’in yanı sıra Oliver Queen, Catwoman, Joker ve Two-Face gibi karakterler de bulunuyor. Kesinlikle okunması gereken bir çizgi roman olduğunu düşünüyorum. 

2. Batman: Year One (Yıl Bir)

batman year one comic ile ilgili görsel sonucu

Batman: Yıl Bir ise bir diğer Frank Miller hikayesi. Ve yine gerçekten harika. Seri, Frank Miller’ın özgün yorumuyla Batman’in doğuş hikayesini ele alıyor. Ancak hikaye tabii ki sadece Batman’e odaklanmıyor. Çizimler Kara Şövalye Dönüyor’a göre daha karanlık ve keskin ama gene de göz yormuyor ve hikayeye oturuyor. Daha önce Batman çizgi romanı hiç okumamış veya okumuş  herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. 

1.Batman: Killing Joke (Öldüren Şaka)

İlgili resim

Geldik listemizdeki 1 numaralı çizgi romana: Öldüren Şaka. Tek kötü kısmı kısa olması diyebilirim. Onun dışında gerçekten kusursuz bir hikayesi var. Batman: Öldüren Şaka’nın en büyük özelliği Joker’in psikolojisini anlamamızı sağlaması. Okuyucu çizgi romanı okuduktan sonra ister istemez Joker ile empati kuruyor. Hele bir de o Joker’in orijin hikayesinin flashbacklerle anlatıldığı kısımlar, gerçekten okumaya değer bir eser…

Batman Günü için özel olarak hazırladığımız listenin sonuna geldik. Batman gerçekten sevdiğim bir karakter ve her yıl onun için 23 Eylül’de çeşitli kutlamalar yapılması beni çok sevindiriyor. Umarım sizler de bu yıl ki etkinliklerden nasibinizi almışsınızdır. Bol çizgi romanlı günler dilerim, hoşçakalın…

Yorumlar