En iyi çizgi roman filmi:
Mustafa diyor ki; THE LEGO BATMAN MOVIE
Çizgi roman filmleri benim için sürekli daha da hayal kırıklığı dolu olmaya devam ediyor. En kötü listesine tek seferde sığdırabilecek bir dünya listem olsa da en iyi listesinde canım oldukça sıkkın. Bu sene beni en çok keyiflendiren çizgi roman uyarlaması kesinlikle Chris McKay’in Lego Batman’iydi. Zaten The Lego Movie’den itibaren Will Arnett’in Batman’ine bayılıyorken kendine has bir filme kavuşması, enfes esprileri ve benim diyen uyarlamalardan daha fazla çizgi roman göndermesi yapmasıyla benim kalbimi çaldı. Condiment King’den başka kim bahsedebilirdi ki zaten?
Umut diyor ki; THE DEATH OF STALIN
Açıkçası uzun zamandır çizgi romanı hakkında yazı yazmayı planlıyordum, zaten bir gün filmi hakkında da konuşacağız. Politik doğruculuk, belgeli konuşmak gibi bir niyetim yok; yani filmi yüzde yüz gerçeklere göre değerlendirmeyerek konusu bakımından izlediğinizde oldukça keyif verici bir film. Süper kahramanlı çizgi roman uyarlamalarının yanında böyle uyarlamalar gerçekten altın gibi parıldıyor desem yeridir. Politika ile içli dışlıysanız kesinlikle izleme tercihiniz bu film olsun, ama politika ile pek bir ilişkiniz yoksa film izleme listenizin bir köşesine de bu filmi iliştirmeyi ihmal etmeyin derim. Son olarak, bu filmi en iyi olarak tercih etmeseydim muhtemelen bu filmden sonraki en iyi film olarak Atomic Blonde bu listede yer alacaktı, bu da bir dipnot olsun.
Serkan diyor ki: LOGAN
Fox’un kesinlikle son yıllarda yaptığı en özgün X-Men filmi! James Mangold’un çok sevdiğim Old Man Logan çizgi romanını Singer evreni için yeniden yorumlaması ve bir devri başarılı bir şekilde kapatması takdire şayan bir iş! Öte yandan, Hugh Jackman’ın en iyi Wolverine performansını bu filme saklaması bu filmi güzel yapan başka bir ayrıntı.
Anıl diyor ki; LOGAN
Logan tam anlamıyla sinemada görmek istediğim türden bir Wolverine filmi. Old Man Logan gibi çok başarılı bir çizgi romanı sinemaya uyarlama fikri en başından beri korktuğum bir işti. Çünkü çok sevilen bir eser sinemaya uyarlanıldığında esere yeteri kadar sadık kalınması gerekir, ancak son yıllarda maalesef çizgi roman uyarlaması filmlerde pek fazla bu duruma rastlanmıyor. Logan benim için yılın en iyi çizgi roman filmiydi çünkü uyarlandığı esere yeteri kadar sadık kaldığını düşünüyorum. Karakterin psikolojisinin, Laura ve Professor X ile olan ilişkisinin başarılı bir şekilde yansıtıldığını düşünüyorum. Özetle, Logan benim için hem Hugh Jackman’ı hem de Wolverine karakterini çok güzel ve duygusal bir şekilde sonlandırdı.
Kaan diyor ki; THE LEGO BATMAN MOVIE
Bu yılın başında vizyona giren Lego Batman Movie, oldukça zor bir işin altından kalkarak Kara Şövalye’nin en kişisel hikayelerinden birini yarattı. Bunu yaparken de karakterin geçmişine bol bol selam yolladı, yarasa ailesini olabilecek en duygusal şekilde topladı, Gotham’ın bütün baş kötülerini popüler kültürün önemli kötüleriyle bir araya getirdi ve her şeyden önemlisi biz Batman hayranlarına unutulmaz bir deneyim yaşattı. Yönetmen Chris McKay’in Nightwing’i için heyecanlanmamak mümkün değil.
Erhan diyor ki; WONDER WOMAN
DC Comics’in Man of Steel ile başlayan sinematik evren yaratma çabasının Adaletin Şafağı ve Suicide Squad filmleri ile sonuçlanmasının ardından Wonder Woman’a dair hiçbir umudum yoktu, Warner Bros’ın bir şekilde filme müdahale edeceğinden ve o sıralar yaşanan skandalların filme yansıyacağından endişe ediyordum. Filmin hikaye kurgusu ve flashback formatında bir köken hikayesini oldukça başarılı şekilde işlemesi, filmdeki savaş sahneleri, dövüş koreografileri, çizgi roman göndermelerinin yanı sıra filmin toplum ve savaş eleştirilerinin başarılı olması, hem iyi bir DC filmi oluşu hem de modern filmler arasında sinemadaki ilk kadın süper kahraman filmi olmasından dolayı bana göre bu yılın en iyisi Wonder Woman’dır.
Yolgezerkolcu diyor ki; THE LEGO BATMAN MOVIE
Sinema perdesi bize birçok etkileyici film izletiyor ve izlettiğinden çok daha fazla adından söz ettiriyor. Bu sene belki de bu ikisini ortalama bir şekilde yapabilse de Lego Batman’in yabana atılmayacak bir etkisi vardı. Hikayesi ile oldukça akıcı, müzikleri ile oldukça tatmin edici ve karakterleri ile bu kadar bol başka bir hikaye izlediğimi hatırlamıyorum bile. Filmin, hikayesini işlerken görebileceğimiz netlikte bazı serilere selamlar yollaması ve içindeki tüm komikliği Batman’in oldukça dramatik bir hikayesi üzerinden yapıyor olması kesinlikle harika bir dinamik kazandırmış. Filmin reklam aşamasından bile ne kadar güzel bir iş olduğu anlaşılabilir.
Bartu diyor ki; LOGAN
3 Mart’ta sinema salonundan çıkmak için sıra beklerken biliyordum yıl sonunda buraya Logan yazacağımı. Hugh Jackman’a muhteşem bir veda olmasının yanı sıra, yan karakterlerin de filme harika işlenmesi ve Patrick Stewart’ın Oscar olmasa da Altın Küre adaylığı hakettiği performansıyla Logan, adını X-Men filmleri tarihine altın harflerle yazdırdı. Bunu başarabilen bi’ de Deadpool var zaten. Hugh Jackman’ı MCU’da siz de, ben de görmek istiyoruz. Ama sanırım bundan daha güzel bir veda edilemezdi, tadında bırakmak lazım.
diyor ki; WONDER WOMAN
beyaz perdede izleyeceğim herhangi bir DC filmine dair içimde küçük de olsa bir
umut varsa, Wonder Woman sayesindedir. Kusursuz bir film tabii ki değil. Ama hikayenin
anlatımını, vermek istediği mesajların size ulaştığını, e bir de Gal Gadot’un
Diana’sını izleyince o küçük kusurlarını da görmezden geliveriyorsunuz. Mükemmel
değil, sade ama çok özel bir film benim için.
Ömer diyor ki; WONDER WOMAN
Wonder Woman karanlığın arasından çıkan aydınlık gibi biraz. DCEU’deki tüm sıkıntılara, karmaşıklıklara rağmen aradan harika bir şekilde sıyrılıp bize kendini o kadar güzel sundu ki beğenmemek elde değildi. Açıkçası geçen yıl asla en beğeneceğim film olacağını düşünmezdim ama gerçekten güzel bir başlangıç hikayesi anlatıldı bize. Bu filmin en beğendiğim film olmasında yatan bir başka sebepse sanırım bu yıl çıkan filmlerin güzel olmaları fakat hiçbirinin belli bir seviyeyi aşamamış olması. Benim için bunu yapabilen sadece Wonder Woman oldu.
En iyi çizgi roman dizisi:
Serkan diyor ki: THE PUNISHER
Defenders hayal kırıklığından sonra bu diziden şüphelerim vardı. Ama Punisher daha ilk bölümden modern yorumu, sistem eleştirisi ve sert duruşuyla benden geçer not aldı. Tabii ki Netflix’in 13 bölüm standartından bu dizi de çekiyor ve bize pek çok bölüm doldurucu/zaman geçirici sahne izletiyor; ama yine de bir CW dizisine tercih ederim.
Anıl diyor ki; LEGION
Legion ilk bölümünden beri severek izlediğim ve beni sürükleyen bir dizi. Son zamanlarda hiçbir çizgi roman dizisi bana ‘şu hafta hızlı geçse de yeni bölüm gelse artık.’ dedirtmemişti. Her bölümünü ayrı sevdiğim bir dizi oldu Legion. Başlarda çok fazla anlaşılmadığı için bazılarına itici gelmesine rağmen aslında iyi tasarlanmış ve altyapısı sağlam bir dizi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bana göre yılın en iyi çizgi roman dizisi kesinlikle Legion.
Bartu diyor ki; LEGION
Malumunuz, 20th Century FOX’un elinden iyi bir X-Men projesi izlemek çok sık başımıza gelen bir olay değil. O yüzden her ne kadar işin içinde Marvel Television olsa da Legion, hakkı verilen, benzerlerinin arasından sıyrılmayı başaran, izleyiciye çok farklı bir dizi deneyimi yaşatan harika bir dizi. Eğer daha izlemediyseniz izleyin, izletin, eminim siz de çok seveceksiniz.
Atilla diyor ki; THE DEFENDERS
Açıkçası The Defenders benim için sürpriz olmuştu. Luke Cage ve Jessica Jones’u izlemiş olmama rağmen Daredevil ve Iron Fist’i izlememiş biri olarak biraz riskli bir hareketti çünkü bu 4 farklı mini evrenin bir bakıma çarpışmasıydı The Defenders. Ancak bana göre bazı göndermeler ve olaylar dışında ilk defa izleyen birinin bile anlayabileceği kadar sade ve aksiyon yüklüydü.
Erhan diyor ki; LEGION
Arrow ile başlayan çizgi roman dizileri tufanı belli kalıpları da peşinde getirdi. Bol aksiyon sahneleri, deri kostümler, ortak bölümler vb. ancak Legion bu kalıpların dışında Westworld tadında felsefi tarzda bir deneyim sundu izleyicisine. Bölüm içerisinde geçen diyaloglar ve müzikler ile delilik ve gerçeklik arasında ki o çizgide gidip gelmesi ve gerçekçi ve sert bir karakter gelişimi ile birlikte kendi tarzı ile ortaya bir hikaye koydu. Kendi alanında farklı olmasından dolayı bana göre bu yılın en iyi çizgi roman dizisi Legion.
diyor ki; LEGION
bölümünü izledikten sonra epey afallamıştım. Ama hikayesinde ilgimi çeken çok
fazla şey vardı. Ben de bir şans verdim ve iyi ki vermişim diyorum. Özellikle
sinematografisini başarılı bulduğum, diğer çizgi roman dizilerinin arasında
anlatımıyla öne çıkan, izlemesi yorucu ama keyifli bir dizi oldu benim için.
Mustafa diyor ki; THE DEFENDERS
The Defenders benim için oldukça sessiz sedasız, yapması gerekeni yapan, yol boyunca eğlendiren ve bir ekibin kuruluşunu başarıyla anlatan bir yapımdı. Aksayan yönleri yok muydu? Tabii ki vardı ancak kendi mütevaziliğinde, karakterlerin her birinin özünü büyük ölçüde yakalayıp birbirlerine bu kadar iyi uydurması gözümde Defenders’ı en azından bu senenin en eli yüzü düzgün dizilerinden birisi yapmaya yetti.
En iyi devamlı çizgi roman serisi:
Serkan diyor ki; SUPER SONS
DC’nin çorba ettiği bir evren, Marvel’ın düzgün tek bir şey çıkaramaması… Benim için son 2-3 yıldır çizgi roman dünyası en kötü dönemini yaşıyor ve ben de fırsattan istifade hep eski şeyleri okuyorum. Fakat bu yıl hiç beklemediğim bir seri bana 90’larda çizgi roman okumanın ne kadar eğlenceli olduğunu tekrar hatırlattı. ”World’s Finest”ın evlatlarına teşekkür ediyorum.
Mustafa diyor ki; THE BATMAN
Kendisi eski bir CIA çalışanı olan Tom King’i bu sene oldukça fazla sevdim. Her ne kadar Batman serisi birçok kişi tarafından sık sık eleştiri oklarına maruz kalsa da Batman’i insanlaştırması ve Batman’i duygusal bir yolculuğa çıkarması, bunu yapmak için de ucuza kaçıp ailesini kullanmak yerine yepyeni düşünsel çatışmalar yaratması bu serinin en sevdiğim yanı oldu. Seri boyunca bizimle olan mükemmel çizerler de cabası.
Eğer Marvel içinden bir alternatif seçecek olsaydım da bu Kelly Thompson ve Leonardo Romero’nun uçuk kaçık Hawkeye’ı olurdu.
En iyi grafik roman:
Anıl diyor ki; MY FAVORITE THING IS MONSTERS
Gerek kurgusu olsun, gerek daha önce pek görmediğim türden çizimleri olsun MFTIM, kesinlikle bu yıl okuduğum en iyi grafik roman. Farklı tasarımı, çizimi ve konusu gerçekten etkileyici. Hepinizin okuması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sırf aksiyondan oluşan çizgi romanlardan uzaklaşıp, biraz farklı sulara dalmak isteyenler için birebir…
Mustafa diyor ki; MISTER MIRACLE
Evet, seri henüz bitmedi ve daha başlangıcında. Ancak Tom King ve Mitch Gerads o kadar güzel bir seri çıkardılar ki ortaya yıllar sonra bir New Gods serisini okurken Jack Kirby’nin kaleminin tadını alabildim ve serinin her bir sayfasını defalarca gözlerimin önünden ayırmak istemedim. Özellikle New Gods ailesini merak edenlerin de göz atmalarını isterim.
En iyi mini seri:
Anıl diyor ki; MISTER MIRACLE
Jack Kirby’nin Mister Miracle karakterine, ancak bu kadar iyi bir seri yazılabilir sanırım. Yılın en severek okuduğum mini serisi olmayı başardı. Tom King ve Mitch Gerads harika bir iş çıkarmış. Söylecek fazla bir şey yok. Okuyun, okutturun…
Umut diyor ki; BATMAN: WHITE KNIGHT
İlk birkaç sayısında okuduklarım ve gördüklerim bile etkilenmeme yetti, serinin bitmemiş olmasının belki de bu yüzden hiçbir önemi yok. Ayrıca çizimler oldukça da güzel, her yanı gönderme dolu paneller nefis. Hikayenin ana fikri zaten az çok biliniyor ancak yine de sonunu okumak için sabırsızlanıyorum! Yine bu sene içinde çıkan bazı Batman mini-serileri de oldukça kaliteli çalışmalardı, ana seriden daha kaliteliler bile denebilir.
En iyi çizgi roman oyunu:
Atilla diyor ki; INJUSTICE 2
Sanırım bu kategori için daha farklı bir oyun düşünülemezdi. Injustice: Gods Among Us ile kurdukları evreni ve olayları ikinci oyunda gayet güzel bir şekilde bağlamışlar. Oyunun grafiksel üstünlüğü, oynanabilirliği ve hikayesinin akıcılığı da bu “ödül” için bence yeterli olmuştur.
En iyi çıkış yapan film karakteri:
Bartu diyor ki; THOR
Wonder Woman ve Thor arasında çok gidip geldim ama Ragnarok sayesinde bir anda Thor’un en sevdiğim ikinci Avenger olması ağır bastı. Çünkü her ne kadar çizgi romanlardaki kudretini bilsem de, filmlerdeki Thor, benim için alelade bir karakterden ibaretti. Taika Waititi hem benim için, hem de eminim birçok başka kişi için Thor’u hakettiği yere getirmeyi başardı.
Anıl diyor ki; WONDER WOMAN
Son yıllarda çıkardığı başarısız filmlerle DCEU’un durumu zaten ortada. Wonder Woman karakteri ise solo filmiyle beraber bence diğerlerine göre parlayan bir yıldız. Wonder Woman’ı seçmemdeki etkenler hem Gal Gadot’un role çok yakışmış olması hem de filmin karakteri güzel yansıttığını düşünüyor olmam.
Yolgezerkolcu diyor ki; SPIDER-MAN
Karakterin çıkış yapan noktasını Civil War olarak görenleriniz çoğunlukta olacaktır. Ancak burada herkesin gözleri önündeki asıl nokta karakterin kendi filmiydi. Ve bildiğiniz gibi bu Peter Parker’ın sinema perdesindeki üçüncü yüzü. Hepsi de bence karakteri farklı bir şekilde ortaya koyarak oynamış oyunculardı. Ancak çizgi romanlarıyla sevilen bir Peter Parker’ı en net görebileceğiniz yer, kendi filmiydi ve bu ayrıntıyla beraber karakter kendisi için oldukça güzel bir yükseliş potansiyeli elde etti. Umalım da böyle devam etsin, değil mi?
diyor ki; WONDER WOMAN
Wonder Woman yapan temel özelliklerinin izleyiciye iyi yansıtılmasının yanı
sıra, filmin yakaladığı başarının Wonder Woman’ı 2017’nin en popüler ve en iyi
çıkış yapan çizgi roman karakteri yaptığını düşünüyorum. Zira Wonder Woman bu
yıl sadece çizgi roman severlerin değil, sinemaseverlerin de gözdesiydi.
Cadılar Bayramı’nda en çok tercih edilen kostümün Wonder Woman kostümü olması
da bunun iyi bir göstergesi.
En başarılı yönetmen:
Kaan diyor ki; PATTY JENKINS
Adı ilk açıklandığında -dürüst olayım- çekindiğim bir isimdi ama Wonder Woman’da ortaya çıkardığı iş kusursuza yakın oldu. Karakterin çıkış noktasını doğru anladı, yorumladı ve Zack Snyder’ın kurduğu evrenin atmosferiyle son derece iyi bir uyum yakaladı. The Dark Knight Rises’tan beri eleştirmenleri ve hayranları aynı anda memnun eden ilk live-action DC yapımına imza attı. 76 yıldır beyaz perde yüzü görmeyi bekleyen Hippolyta kızı Diana’yı da böylelikle onurlandırmış oldu.
Bartu diyor ki; PATTY JENKINS
2017 için aslında buraya aday olabilecek birçok yönetmen var. Patty Jenkins bunlardan biri, onun dışında Logan’la James Mangold ve Ragnarok’la Taika Waititi çok büyük işler başardılar. Ama Jenkins’in işi biraz daha zor gibi geldi bana. 2012’den beri herkesin memnun kaldığı bir DC filmi yoktu ortada, Wonder Woman’ın ilk solo filmiydi, ve maalesef, DCEU ve MCU içinde başrolü kadın olan ilk süper kahraman filmiydi. Filmi özel ve mükemmel kılan birçok detay var ama Patty Jenkins’in filmdeki “No Man’s Land” sahnesini inatla kestirtmeyip filmde tutması benim için yılın en iyi yönetmeni olmasına yeter de artar.
Erhan diyor ki; PATTY JENKINS
DC filmlerinin hayranlar tarafından beğenilmediği ve beklentilerin çok düşük olduğu ve DC Comics içindeki skandalların bolca yaşandığı bir dönemde Jenkins üzerine çok ağır bir yük almıştı, hem hayranları memnun edip hem de derme çatma kurulmuş bir sinematik evrene film yapmanın yanı sıra kadın bir karakteri ilk kez işleyecek olması sadece çizgi roman severlerin değil, feminizmin taraftarlarının eleştirilerine maruz kalabilecek bir potansiyele sahip bir proje idi; ancak Jenkins hem toplum eleştirileri hem de karakter gelişimini o kadar başarılı verdi ki özlemini duyduğum DC filmlerini tekrar izlettirdi bana. Ayrıca filmi müdahale olmaksızın yayınlatması yılın en iyi yönetmeni olmasına yeterlidir. Umarım Jenkins gibi kadın yönetmenleri beyaz perdede daha sık görürüz.
diyor ki; PATTY JENKINS
gibi Patty Jenkins bu projeye dahil olduğunda DCEU için durum pek iç açıcı
değildi. Ama ona emanet edilen karakteri önce kendisi kavradı, sonra izleyiciye
incelikle anlattı. Üzerindeki baskılara rağmen titizliği, inadı, yaptığı işe olan
inancı ve tutkusuyla çok güzel ve özel bir işe imza attı. Bir yönetmen olarak
işini iyi yapmasının yanı sıra, DCEU’ya dair umutları yeşertti, DC’nin sinema
perdesindeki itibarını ayağa kaldırdı. Jenkins’i yazmamak olmazdı.
En iyi soundtrack albümü:
Kaan diyor ki; THE LEGO BATMAN MOVIE
İster sinemada olsun ister televizyonda, Batman’in müzikleri her daim üst seviyede olmuştur. O yüzden böylesi bir geleneğin üzerine hem karakterin geçmişini kutsayan hem de güncel özgünlüğü yakalayan bir albüm yaratmak imkansız olarak nitelendirilebilir. Ancak bu yıl Lorne Balfe’ın notaları çıldırtıcı bir şekilde bunu başardı. Emektar Batman müzisyenleri Neal Hefti, Danny Elfman ve Hans Zimmer’ın ruhunu kendi müzikleriyle harmanlayıp, bıkmadan usanmadan dinlenilebilecek bir albüm yarattı. Filmde kullanılan şarkılar da bütün eğlenceyi ateşliyordu.
Umut diyor ki; ATOMIC BLONDE
Biliyorum, Atomic Blonde müzikleri orijinal ve filme has üretilmiş müzikler değil. Ama böyle olması bu listeye girmesine engel de değil. Yağmurlu bir akşamda açıp gece boyu dinleyince daha bir zevkli gelen bu şarkıları listenizde bulundurun derim.
Erhan diyor ki; GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2
Marvel son zamanlarda yaptığı filmlerde çok sağlam ve dinlemesi zevkli çalma listeleri hazırlıyor tabii bunlar film için hazırlanmış müzikler değil popüler albümlerden derlenen listeler çoğunlukla ama Iron Man’de Back in Black Thor Ragnarok’ta Immıgrant Song ile filmin heyecanını daha da artırmakla kalmıyor insanın defalarca şarkıyı dinleyesi geliyor ve sorarım size ey kafe sakinleri hangimiz Mr. Blue Sky eşliğinde Baby Groot ile dans etmedik?