
2011-2016 yılları arasındaki 5 sene çizgi romanlar için oldukça hareketli geçti. Marvel, çoğu serisini yenileyip 1. sayılarından başlattığı Marvel Now dönemini, daha sonra da All New All Different Marvel dönemini başlattı. Bu esnada DC Comics, Bütün dergilerini, hikayelerini sıfırlayarak yeni okurların başlayabilecekleri bir nokta yarattı. Buna New 52 dendi. Şu anda, bu dönemi bitirerek Rebirth adını verdikleri bir dönemi yaşıyorken biz de geçmişi biraz kurcalayalım, henüz okumamışsanız, okuyabileceğiniz bir şeyler için bir tavsiye listesi çıkaralım dedik. Daha önce bunu Marvel Now ve All-New All-Different Marvel için de yapmıştık. O listelere de şuradan ulaşabilirsiniz:
Marvel Now döneminden okumanız gereken en iyi 5 çizgi roman
All-New All-Different Marvel döneminden okumanız gereken en iyi 5 çizgi roman
5. The Flash #1-25
Yazan: Brian Buccellato ve Francis Manapul
Çizen: Brian Buccellato ve Francis Manapul

Listemize Justice League’in şaşkın koşucusu Flash ile başlıyoruz. Şunu belirtmek gerekiyor ki bu noktaya gelene kadar çizgi romanlarda Flash titrini yıllarca Barry Allen değil Wally West taşıdı. Final Crisis ile birlikte, artık Wally’nin son dönemlerini görüp Barry’e yeniden tahtı devretmiştik. Her ne kadar sinemadan ve televizyondan, asıl Flash’ın Barry olduğunu ve her zaman da onun kalması gerektiğini düşünüyorduysanız, New52 öncesi Flash çizgi romanları size Barry’i vermeyecekti. Dolayısıyla aslına bakarsanız yıllar sonra Barry Allen yeniden çizgi roman aleminde bütün yetenekleriyle hikayesini anlatabilme şansı buldu bu seriyle.
Buccellato ve Manapul, ilk ortaklıklarını bu seride gösterdiler ve o kadar naif, o kadar kendi çevresinde dönen öykülere giriştiler ki kendinizi bir anda büyülü bir evrenin içinde bulmanız olasıydı. Renk tercihlerinden tutun da panel kullanımlarına kadar birçok noktada kendine özgü bir seri oldu Flash. Tüm bunların yanı sıra, sadece 25 sayı ile Speed Force kavramını her yanıyla incelediler, Speed Force’u kullanarak Barry’e yepyeni yetenekler kazandırmayı başardılar.
Eğer bu ikilinin bu seride yaptıklarından memnunsanız size, Detective Comics serisinin Icarus ve Anarky hikayelerini de önerelim öyleyse.
4. Aquaman #1-18
Yazan: Geoff Johns
Çizen: Ivan Reis

Sizi bilmem ama ben bu seriyi övmeye başlarken “bundan önce çizgi romanlarda Aquaman bir karikatürden ibaretti” yorumunu kullanmayı sevmiyorum. Aquaman bu dönemden önce de oldukça karizmatik ve canavar gibi bir arkadaştı. Justice League’in Aquaman’ine işte bu diyorsanız, bunun sebebi biraz da Snyder’ın, 90lardaki Peter David dönemi Aquaman’ini baz almasıdır. Aquaman daha önce de çok iyi bir çizgi roman karakteriydi ancak bu seri, popüler kültürde Aquaman için oluşan önyargıları da kırdı desek yeridir.
Öncelikle anlattığı hikaye korkutucuydu. Aquaman’in Dünya’nın diplerinde yaşayıp da en korkunç şeyleri yaşaması gerekirken bu tarzdan uzak duran yazarları pek anlamamışımdır. Dolayısıyla Johns, Trench isimli ilk hikayesiyle derin denizin korkutucu ortamını bize sunmuşken, ilerleyen sayılarda da Aquaman’i hep gizemlerin merkezine koymayı başardı. Sonunda da Justice League serisi ile birlikte Throne of Atlantis hikayesi işlendi, Aquaman’in ve çevresinde olup bitenlerin, DC evrenine ne denli katkı sağlayacağını da görmüş olduk.
Rebirth döneminde yayınlanan Aquaman serisi ise Arthur Curry’nin krallığı ve diplomatik yaşamı üzerine eğilmekte ki yine değinilmesi gerektiğini düşündüğüm bir konuydu. Dolayısıyla onu da tavsiye edeceğim.
3. Green Arrow 17-35
Yazan: Jeff Lemire
Çizen: Andrea Sorrentino

Green Arrow, zamanında Mike Grell’in elinde mükemmel bir anti kahramana dönüşmüş, tüm kahramanlardan ayrı bir noktada kendisini konumlandırmıştı fakat gelin görün ki ilerleyen zamanlarda Oliver Queen popülerliğini yavaş yavaş yitirmeye başladı. Arrow dizisi başladığında oldukça iyi bir kitle toplamış ve herkes tarafından beğenilerek izlenince New52’da başlayacak serisi doğal olarak insanları meraklandırmıştı. Ama New52 Green Arrow serisi faciaydı. Eğer burada bahsettiğimiz kısımları okumaya niyetleniyorsanız, öncesine bir set çekin ve tamamen silin, çünkü o kadar kötü bir seriydi. 17. sayı ile birlikte gelen Jeff Lemire de zaten öncesini silerek işe başladı.
18 sayı içinde bize hem mistik bir Green Arrow, hem beş parasız ve herkes tarafından avlanan bir Oliver Queen veren Lemire, aynı zamanda hikayesini küçük parçalara bölerek her yeni hikayede farklı elementler ekledi. Tüm bu süre içinde Shado’yu bize yeniden sundu, yanında Emiko karakteriyle bizi tanıştırdı, Henry Fyff çizgi romanlarda kendisine yer buldu ve nihayet Komodo gibi adını Green Arrow Düşmanlar Galerisinin üst sıralarına yazdıracak bir kötü karakter sundu.
Yapamadığı tek şey Black Canary’i bize tanıtabilmekti ama New52’nun en büyük hatalarından birisi de karakterlerin eşlerini silmesi olmadı mı zaten? Onun tadını almak istiyorsanız da doğrudan hiç beklemeden Rebirth Green Arrow serisine bakmanızı dilerim. Lemire sonrasındaki sayıları okuyup bitirmenize gerek dahi yok.
2. Wonder Woman 1-35
Yazan: Brian Azzarello
Çizen: Cliff Chiang

Wonder Woman’ın DC Comics tarafından harcandığını düşünen tek kişi ben olamam değil mi? Bakın yıllar boyunca Batman ve Superman’in zilyon tane dergisi olurken, Wonder Woman her zaman sadece tek bir dergide, yazarının insafına bırakılıveriyordu. Tabii, Greg Rucka ve Gail Simone gibi yazarlar güzel işler çıkardılar ancak eğer bugün bir çırpıda Batman ve Superman maceraları saydığımız gibi Wonder Woman hikayeleri sayamıyorsak bunun tek suçlusu Diana’yı tek bir dergiye maruz bırakan DC Comics’tir.
New52’da da ilk 35 sayısında Azzarello ve Chiang o kadar güzel bir Wonder Woman hikayesi kurguladılar ki mitolojiyi en başından itibaren yorumlamaları gerekti. Hepsi tamamen kendine özgü yunan tanrılarının şekillerine ve tavırlarına zaten hayran bir şekilde bakarken serinin ortasında olaylara dahil olan Orion, Highfather ve New Gods ile birlikte seviye oldukça yukarılara çekildi. Tüm bunların yanı sıra Diana’nın kudretini, kararlığını ve şefkat duygusunu bu kadar iyi verebilen bir seri daha olduğunu sanmıyorum. Tabii Rebirth ile birlikte bu güzel hikaye tamamen yok sayıldı ancak Wonder Woman 2 filmi için esinlenilecek noktalardan birisi olacağını düşünüyorum. Aklınızda bulunsun 😉
Ayrıca bir başka güçlü kadın karakter için de J.H. Williams ve Haden Blackman’ın yazdıkları yere kadar Batwoman serisini de okumanızı öneriyorum. Özellikle World’s Finest hikayesindeki Wonder Woman/Batwoman takımını sizin de ısrarla bayinizden isteyeceğinize eminim.
1. Earth-2/World’s End/Future’s End/Convergence/Society
Yazan: Bir dolu yazar.
Çizen: Bir dolu çizer.

Bakın, New52’nun ve belki de DC’nin son 10 yılının en cesur çizgi romanı neydi diye soracak olursanız bana, gözüm kapalı bir şekilde cevabım Earth-2 ve devamı olacaktır. Henüz ilk sayısında Batman, Superman ve Wonder Woman’ı öldürerek tertemiz bir dünya yarattıktan sonra eskinin Justice Society of America ekibini yepyeni imajlarla ve daha kudretli hallerde görüyoruz. Üstelik bu sefer hiçbir şekilde ana karakter oldukları için başlarını kurtarabileceklerinden emin bir şekilde okumuyorsunuz seriyi! Başta ufak tefek hikayelerle ilerlerken Injustice’in yazarı Tom Taylor, Darkseid ve devasa ordusunu bu dünyaya getirdiğinde ortalık karışıyor ve okuyabileceğiniz en enfes serilerden birisine dönüşüyor.
Şöyle düşünün, neredeyse 100 sayıya yakın bir seri boyunca sürekli olarak aktif bir savaş bölgesi içindesiniz ve kahramanlar sürekli fedakarlık yapıp Darkseid ya da onun adamlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Kendi serileri biterken World’s End ve Future’s End başlıyor, böylece hem gelecekte hem de günümüzde dünyaların nasıl yok olmaya başladığını görüyorsunuz. Olaylar hiç durmaksızın sizi Convergence öyküsüne fırlatıyor ve aksiyon orada da devam ediyor. Bu seriyi takip etmeyen birçok kişi de Convergence öyküsünü bu yüzden sevmedi, çünkü Convergence bu serinin hikayesiydi. Nihayetinde de varlıksal sorgulayışlar eşliğinde Earth-2: Society serisine geliyoruz ve serinin sonuna ulaşıyoruz.
Eğer şöyle sağlam, okkalı ve bir oturuşta sizi kendisine bağlayacak bir seri arıyorsanız, aradığınız o enfes seri burada. Ya da şöyle diyeyim, Injustice hayranı mısınız? Injustice’in ağababası bu seridir.
***
Listemiz genel olarak bu şekilde. Tabii ki buraya belki Justice League, Grayson, Batman gibi dergileri de ekleyebiliriz ancak kısa bir liste sunacak olursak, tercihlerimiz yukarıdakilerden yana olacak. Sizler New52 döneminden en çok hangi seriyi sevmiştiniz ve neden?