Takip Etmeye Değer Marvel Legacy Serileri!

Daha Karar Veremeyenler ve Okuma Yapmaya Niyetlenenlere!

Marvel bir dönüm noktasına doğru gidiyor. Serilerin hemen hemen çoğu yeniden başlayacak ve yepyeni maceralar, yepyeni yazar ekipleri tarafından yazılacaklar. Dolayısıyla eğer çizgi romanlara çok uzak birisiyseniz, kendinizi beklemeye alın, yeni dönemle birlikte sıfırdan sevdiğiniz karakterlerin serilerine başlayın. Ancak tabii ki Legacy ismi verilen bir süreçten de geçtiğimizi unutmayın. Peki, Marvel Legacy döneminden bir seri okumak niyetinde olsanız, bu ne olurdu? Daha önce DC ve Marvel’ın dönemlerinden öneriler yaptığımız yazı dizimizde yeni sayfadayız. Hangi Marvel Legacy serilerini takip etmelisiniz, ya da hangi Legacy serilerini okumalısınız?

Önceki yazılarımıza ise bu linklerden ulaşabilirsiniz:

DC New52’nun Okunması Gereken 5 Serisi
Marvel Now Döneminin Okunması Gereken 5 Serisi
All-New All-Different Döneminin Okunması Gereken 5 Serisi
Daha Karar Veremeyenlere: Takip Etmeye Değer DC Rebirth Serileri!

6. Thanos


Yazar: Jeff Lemire
Çizer: Mike Deodato
Thanos sadece MCU için değil, Marvel evreninin çizgi romanları için de her zaman çok popüler bir düşmandı. Dolayısıyla her 10 yılı kapsayan süreçte dönemine damga vurmuş bolca Thanos serisi bulmak mümkün. Bunlardan benim favorim, Jim Starlin’in zamanında yazdığı 12 sayılık efsane ötesi Thanos serisi olsa da Marvel Legacy döneminde yeni bir Thanos serimiz daha oldu.

Serinin temel konusu, ölüme yaklaşmakta olan Thanos ve onun ardından işler çeviren oğlu Thane ve zamanında sonsuzluk taşlarından güç taşını aldığı Champion ve diğer işbirlikçileri. Thane’i tanımıyor musunuz? O zaman Infinity hikayesine göz atabilirsiniz. Champion içinse yıllar önce yazılmış bir doz Thanos Quest serisini öneririz. Bu seri ise kendi başına güzellikler taşıyor. Her şeyden önce Thanos’u son zamanlarda, en yakından tanıyabileceğiniz tek seri bu. Dolayısıyla, özellikle sinema evreninde gelinen durumu görünce, Thanos’un nasıl boyutları aşan dev bir karakter olduğunu anlamanız için tavsiye edebiliriz.

Serinin yazarı Lemire, rüştünü ispatlamış bir yazar artık. Dolayısıyla kaleminden çıkan her seriyi gönül rahatlığıyla okurken, Mike Deodato’nun da Thanos’u bolca çizme imkanı bulmuş bir çizer olduğunu hatırlatmakta fayda var. Son sözümüz ise serinin en önemli sorusuyla olsun: Peki ya sonunda Thanos kazansaydı? Marvel evreninin hali ne olurdu? Merak ediyorsanız, cevabı bu seride.

5. Mighty Thor


Yazar: Jason Aaron
Çizer: Russell Dauterman
Aslına bakarsanız, bu seri 2016 yılında başlayan bir seri. Dişi Thor’un başrolde olduğu kitap ancak Legacy dönemi biraz kısa olduğu için, özellikle Legacy dönemine girdiğimizde parlayan seriyi göz önüne alarak bu listeye dahil ettik. Her ne kadar serinin 1-22 arası sayılarını okumanız güzel olsa da 23. sayı yerine adı değişerek 700. sayıya dönüşen ve 1. sayısı da burada başlayan Mighty Thor’un ölümü öyküsü Legacy’de başlangıç noktası olabilir.

Asgard’da yıllarca taht kavgaları oldu. Dışarıdan saldırılar bitmek bilmedi. Sonunda Loki ve Malekith ortalığı aleve verdiler. Ancak asıl tehdit Mangog’tan geldi ve Asgard sonunu görmeye yeniden yaklaştı. Tüm bu süreç içinde de Jane Foster git gide halden düşmek üzereydi. Dolayısıyla son bir kez daha Mjölnir’i kaldırıp kaldıramayacağı merak konusuydu. Ne yaptığını öğrenmek isteyenler bu seriye atlayabilir ve yeni dönem gelene kadar dişi Thor’umuzu son kez direksiyonda görebilirler.

Jason Aaron bu seriyi bitirdikten sonra yeni Thor serisinin başında kalacak mı bilmiyoruz ancak şu ana kadar yazdığı Thor serisi, her ne kadar sırf dişi bir Thor olduğu için eleştiri oklarına maruz kalsa da Thor tarihinin en kaliteli dönemlerinden birisiydi. Dönemi siz de onunla birlikte kapatın.

4. Hawkeye


Yazar: Kelly Thompson
Çizer: Leonardo Romero
David Aja ve Matt Fraction, 2012 yılında bir Hawkeye serisi yazmışlardı da herkes aşık olmuştu, hatırlıyor musunuz? İnsanların ilgisi çabuk söndü ama bu ikiliden sonra Jeff Lemire seriyi aynı tatta korumayı başardı. Ancak ondan sonra herkes Hawkeye’ı yeniden unuttu. Üstüne üstlük Civil War II’da Clint de iyice gömülünce, gönlümüzün Hawkeye’ı Kate Bishop’un bu hepi topu 15 sayılık leziz serisini kimse görmedi.

Kate Bishop’u tanımıyorsanız, öncelikle -Nasıl yani? Hiç vakit kaybetmeden Fraction ve Aja’nın Hawkeye serisini okuyun ve bu seriye öyle başlayın. Kate kendi dedektiflik bürosunu kuruyor ve bunun temeli de o seride atılıyor. Burada kurduğu bürodan da kazanabildiği hiçbir şey yokken, başını sürekli belaya sokuyor ve işin içinden kurtulmanın yollarını arıyor. Kate’i tanıyanlar zaten kafalarında absürt senaryoları canlandırmışlardır.

Serinin mizah dozu oldukça yüksek, okurken bolca güleceğinizden eminim. Özellikle Nick Spencer’ın Astonishing Ant-Man serisini okuyup sevmişseniz, çok benzer bir tat alacağınızı söyleyebilirim.

3. All New Wolverine


Yazar: Tom Taylor
Çizer: David Lopez ve David Navarrot
Yine, Legacy döneminden çok daha önce başlamış bir serideyiz. Her ne kadar 1. sayısından itibaren okumanızı istesem de sadece Legacy döneminden nasiplenmek istiyorsanız, önereceğim başlama noktası 25. sayısı olacaktır. Bu sayıyla birlikte başlayan Orphans of X öyküsü, Legacy döneminin başlangıcı olmakta.

Bir dakika, Honey Badger da kim, kim bu Gabby mi diyorsunuz? Efendim kendisi Laura Kinney’in bir klonu, acı hissetmiyor, mizah dozu yüksek ve bir X-23 olmak için gereken her şeye sahip. Wolverine öldükten sonra onun yerini Laura almıştı. Yanına da yardımcı olarak Gabby’i almıştı. Birlikte çok badireler atlattılar. Ancak şimdi bambaşka bir durum var. Bütün Wolverine ailesi tehlikede. Daken kaçıyor, diğerleri yakalanmış. Dolayısıyla Wolverine ailesini kurtarmak da yepyeni Wolverine, Laura’ya düşüyor.

Dediğim gibi, bu seri bir bütün olarak oldukça enfes. Mizah dozu ayarında, aksiyonu keyifli ve hikayeleri ilgi çekici. Bunların yanı sıra Marvel evreni karakterlerinin her sayıda konuk olması da cabası. Deadpool ve Gabby’nin kanka olduklarını biliyor muydunuz?

2. Captain America


Yazar: Mark Waid
Çizer: Chris Samnee
Hani Cap bir ara Hydra lideri olmuştu ya? Silin onu siz kafanızdan. Yepyeni bir eski döneme başlıyoruz. Cap’in neredeyse 1930lardan fırlamış bir serisine başlayacaksınız. Özellikle Secret Empire sonrası özüne en çok dönen karakterin Cap olduğunu belirtmekte fayda var. Captain America #695 ise başlangıç noktanız olmalı.

Cap, yaşanan olaylardan sonra motoruna binip ülkeyi gezmeye başlıyor ve gittiği her yerde topluma katkı sağlamaya çalışırken, toplumun kendisine karşı bakış açısını da birinci elden gözlemleme fırsatı buluyor. Biraz Superman Grounded öyküsünü anımsatsa da bu seri tamamen Cap’e özgü ve ona ait. Ta ki Cap bir buzun içinde mahkum kalıp yıllar sonra uyandığında Dünya’nın değiştiğini görene kadar. Abartmıyorum, son öykümüz bu şekilde başladı. Cap bir kez daha zamanın dışında kalan adam oldu.

Yılların çizgi roman yazarı Mark Waid’in hala kaliteli işler yaratabilmesi beni hep şaşırtan bir şeydi. Müthiş bir fikir makinesi. Dolayısıyla her ne kadar bu seri başlayalı çok kısa bir süre geçse de kalitesini belli edecektir diye düşünüyorum.

1. Daredevil


Yazar: Charles Soule
Çizer: Ron Garney
Legacy öncesinde başlayan son ve zirvedeki serimizdeyiz. 2016 yılında başlayan bu serinin ilk 28 sayısı enfestir. Daredevil’i yeniden karanlık kökenlerine döndürürken, Matt Murdock’a yepyeni engeller çıkarılır. Secret Empire döneminde yaptıklarıyla kendisini öne çıkaran Kingpin ise o serinin sonunda New York belediye başkanı olur. Daredevil #595 ile birlikte Legacy dönemine giren Daredevil da bu öyküyle başlıyor.

Çizgi romanlarla oldukça haşır neşirseniz, bildiğiniz şeylerden bir tanesi de ‘Kötü Daredevil serisi olmaz’ kaidesidir. Üstelik yazar Charles Soule’ün kendisi de bir avukat olunca, Matt’in hukuki yanını izlemek felaket derecede keyifli oluyor. Bu yüzden yine bu seriyi de en başından itibaren okumanızı öneriyorum.

Ayrıca bugüne kadar ‘sidekick’ kabul etmeyen Daredevil, bu seriyle birlikte Blindspot isminde bir karakterin büyümesine yardımcı olur. Ve son yıllarda çizgi roman serileri içinde yaratılmış en rahatsız edici kötü karakterlerden birisi olan Muse da tabii ki Daredevil’a ait oldu bu seri ile. Kaçırmayın!

***
Tabii ki bu serilerin dışında başka güzellikler de bulunmakta. Legacy dönemi ilerlemeye devam ettikçe başka seriler de görebiliriz. Ancak şimdilik bizim önerilerimiz bu seriler. Sizler de Legacy döneminden önerilerinizi bu yazının altında paylaşabilirsiniz!

Yorumlar