ÜZÜCÜ AMA HARİKA!

 

18 Ekim 1993 tarihinde yalnızca DC Comics’in değil, belki de çizgi roman tarihinin en büyük olayı yaşandı. Superman öldü! Superman’in öldüğü öykünün adının ”The Death of Superman” olmasına rağmen binlerce okur son sayfada gördüklerine yine de inanamamıştı! Superman Lois’in kolllarında sefil bir şekilde yatıyordu ve dünyanın en büyük süper kahramanı ilk ve son defa yenilmişti. Superman’in öldüğü efsane sayı tüm dünyada 6 milyondan fazla kopya sattı, ana haber bültenlerine konu oldu ve binlerce okur taziye mektubu yazdı.

Elbette ölenlerin daima geri döndüğü çizgi roman dünyasında Superman de ”Reign of Superman” öyküsünde geri döndü. Warner Bros.’un animasyon bölümü ise bu harika öyküye daha fazla kayıtsız kalamadı ve ”The Death of Superman”i 2007 yılında Superman: Doomsday filmine uyarladı. Nitekim bu film fanlardan geçer not alamadı. Benim kişisel görüşüm de bu filmin tam bir hayal kırıklığı olduğu yönünde. Bu yıl ise Warner Bros. ”The Death of Superman”i orijinal ismiyle tekrar uyarladı ve bu film de tabii ki New 52 animasyon evreninde geçiyor.

İşin açıkcası, Warner Bros.’un Justice League War (2014) ile başlattığı New 52 animasyon evreni istikrarlı gidiyor. Şahsen ben Young Justice ve bu filmlerdeki karakter tasarımlarından sorumlu Phil Bourassa’nın tarzını da Bruce Timm’in tarzı gibi benimsemeye başladım artık. Elbette Batman filmleri hala vasat, ancak Justice League filmleri iyi işler çıkmaya devam ediyor. The Death of Superman de solo bir Superman filmi olsa da Justice League’in içinde olduğu bir Superman filmi sonuçta. Yalnız hiç merak etmeyin bu filmdeki her şey bu klasik öyküyü daha iyi hale getiriyor.

Bir kere, bu filmin başardığı en iyi şey; ”The Death of Superman” öyküsünü New 52 dünyasına başarıyla yerleştirmek.  Yukarıda dediğim gibi Justice League’in bu filmde olması filmi daha iyi hala getiriyor. Doomsday gibi bir tehdit karşısında Superman’in son umudumuz olduğunun altını çiziyor film. Doomsday ve Justice League’in savaşı harika! Warner Bros.’un animasyonu yine kalitesini konuşturmuş! Doomsday demişken bu canavarın sahneleri sizi germeyi gerçekten başarıyor. İşte bunu beklemiyordum.

Filmin başardığı diğer bir iyi şeyse bütün bu olayların merkezindeki Superman & Lois Lane ilişkisine bir derinlik katmak. Film Superman ve Lois’in ilişkisine doğrudan atlamak yerine bize Lois söz konusu olduğunda Superman’in en insancıl halini gösteriyor. Bu da Superman’in bu dövüşteki motivasyonunu daha iyi anlamaya yardımcı oluyor. Bu arada New 52’de Superman Wonder Woman’la çıktığı için önceki Justice League filmlerinde bu ikili ”power couple” olarak boy gösteriyordu, ama film onu da güzel açıklamış.

Uzun lafın kısası, The Death of Superman her şeyi başarılı bir şekilde bir araya getiren ve orijinal öyküyü bir tık ileri taşıyan bir başka harika Warner Bros. animasyonu! Keza, Teen Titans: The Judas Contract (2017) filmi de tamamen aynı sebepten ötürü harikaydı! Formül basit aslında. Eğer seçtiğiniz öyküyü New 52 evrenine güzel oturtabilirseniz böyle filmleriniz oluyor, oturtamazsanız Batman filmleriniz oluyor. Buradaki belirleyici unsur yazarlar, çünkü Warner Bros.’un animasyon ekibi zaten aynı yıllardır. Filmin kapanış jeneriğinden önce Superboy deri ceketini alıyor (90’lardaki Superboy’a bir gönderme) ve Cyborg Superman gözüküyordu. Reign of the Supermen geliyor ve böyle iyi bir film çıkmaması için hiçbir sebep yok!

 

Yazar Puanı: 9

 

Yorumlar