X-Men filmleri neden arkaplanda kaldı?

Neden arkaplanda kaldığının sebebi tamamen kimin arkaplanda bıraktığıyla alakalı.

Bu yazıya başlarken hepimizin kabul etmesi gereken bir şey var. X-Men filmleri hiçbir zaman Marvel Sinematik Evreninden daha çok sevilmedi, filmleri daha çok beklenmedi, gişe potansiyelleri o filmlerden daha yüksek olmadı. Bu ezelden beri böyle. Ama şöyle de bir şey var. X-Men evreninin bazı filmleri gerçekten çok iyiydi, Marvel’ın bazı filmlerine göre çok daha iyi olsa da, sevilme olarak da hasılat olarak da geride kaldı. Çoğu filmin hakkı verilmedi. Seyircinin gözünde X-Men filmleri ve Marvel Sinematik Evreni filmleri, marka olarak çok ayrı noktalarda. Mesela bir X-Men filmi muhteşem bir oyuncu kadrosu toplasa, ki Days of Future Past filmindeki oyuncu kadrosunu bir araya getirmek gerçekten muhteşem bir iş. Ayrıca Days of Future Past gerçekten çok iyi film. Ama hasılatı 750 milyon doları geçemedi. Aynı yıl Marvel, kimsenin tanımadığı biriyle, yeşile boyadıkları Zoe Saldana’yla, bir rakunla, bir ağaçla ve bir WWE güreşçisiyle, 750 milyon doları geçti. Guardians of the Galaxy de iyi bir filmdi yanlış anlaşılmasın. Ama bilemiyorum, bence Venom’un 850 milyon dolar hasılat, Aquaman’in 1 milyar dolar, Captain Marvel’ın 1 milyar dolar hasılat yapabildiği yerde Days of Future Past de 1 milyar doları görmeyi hak ediyordu.

İlk iki X-Men filmi, Deadpool, Logan, First Class ve Days of Future Past çok çok çok kaliteli filmler. İlk iki X-Men filmi süper kahraman filmlerinin ömrü başlamadan bitti denilen noktada herkesi tekrar süper kahraman filmlerinin iyi olabileceğine inandırdı. Deadpool, 2016 yılında +18 süper kahraman filmlerinin de iş yapabileceğini kanıtladı ve stüdyolara risk almayı öğretti. Logan, ton olarak solo süper kahraman filmlerine farklı bir bakış açısı getirdi. Sırf X-Men 3 yüzünden, ilk Wolverine filmi yüzünden, X-Men: Apocalypse yüzünden X-Men evrenini kötülemek çok yanlış hareket. Gerçekten çok kaliteli filmler var.

Bu yazının sebebi X-Men filmlerinin neden zamneden arkaplanda kaldığının sebebi bence tamamen kimin arkaplanda bıraktığıyla alakalı.an zaman yetersiz olduğunu ve neden arkaplanda kaldığını konuşmak. Şimdi,  Bu çok net: Marvel Sinematik Evreni. DC evreni için de öyle. Son yıllarda Transformers’ın da film sayısını arttırıyorlar, Pokemon’lara sinematik evren yapıyorlar, bir yandan Hellboy, bir yandan Hızlı ve Öfkeli falan. Sevin veya sevmeyin: Marvel Sinematik Evreni zirvede. Bu tamamen filmlerin kalitesiyle alakalı bir şey değil. İnsanlar izliyor. Bırakın filmi, fragman bekliyorlar. Hellboy filminin kendisinden çok, Marvel seyircisi film fragmanı bekliyor. Marvel Sinematik Evreni 22 filmle 22 milyar dolar hasılat topladı. En yakın takipçisi 9 milyar dolarla Star Wars. Yılda 3 film çıkartmak bile başlı başına bir meseleyken, Marvel hem üç film çıkartıyor hem de üçü de gişede sağlam hasılat yapıyor. X-Men’e bakıyoruz genelde iki yılda bir, bazen yılda bir film çıkartıyor. DC iki senedir yılda bir tane film çıkartıyor. Man of Steel ve Batman v Superman arasında üç yıl var. Sinematik evreninin ilk iki filmi bunlar. Aralarında üç yıl var. Böyle sinematik evren mi başlatılır. Hadi başlattınız, neden yılda bir filmle devam ediyorsunuz. Bir de film yapmaları gereken karakterleri göz ardı edip, Birds of Prey, Shazam filmi falan çıkartıyorlar tam fiyasko. Bu arada Shazam demişken film toplamda 357 milyon dolar hasılat yapabildi. Marvel, dalga geçilen Ant-Man’e 650 milyon dolar hasılat yaptırttı. Marvel neden zirvede? Bu yüzden zirvede işte.

X-Men filmlerinin şöyle de bir dezavantajı var: X-Men evreni tam olarak bir sinematik evren değil. Deadpool ve Wolverine filmleriyle aslında bir sinematik evren oluyorlar ama, X-Men bir sinematik evrenden çok bir film serisi. Şöyle düşünün, şu ana kadar 6 tane X-Men filmi çıkmış, Dark Phoenix çıkınca 7 olacak. 7 tane Avengers filminin çıktığını düşünün mesela. Bir süre sonra etkisini kaybetmeye başlar. Ve bu filmleri 3 yılda bir çıkartıyorlar, ve o 3 yıllık aralarda çıkan solo filmler Wolverine filmleri ve Deadpool filmleri. 19 yıllık seride ana seri dışında, X-Men filmleri dışında 5 tane film var sadece. Seyircinin gittiği her X-Men filminde dünyayı kurtarıyorlar, ve çok fazla X-Men filmi olduğu için dünyayı çok fazla kez kurtarıyorlar. Filmlerin net bir sonucu yok, çünkü herkes izlediği filmden sonra bir film daha çıkacağını biliyor ve herkes o filmde dünyanın kurtarılacağının farkında. Şunu demek istiyorum: Hem ana X-Men filmlerinde risk yok, olayların ağır sonuçları yok, karakterler hep aynı şeyi yaşıyorlar. Hem de X-Men filmlerinin Marvel Sinematik Evreni ile arayı kapatabilmesinin sırrı aslında X-Men filmlerinde değil. Solo serilerde. Daha çok Wolverine ve Deadpool gibi solo seri, daha az X-Men filmi. Daha az dünyanın kurtulması. Olay bu kadar basit aslında.

X-Men’in şöyle de bir avantajı vardı: gerçi bunu 2016’da farkettiler de, daha riskli, daha belli kitlelere hitap eden filmler yapabilirlerdi. Çünkü zaten evrenin etrafında şekillendiği bir hikaye yok, her film kendi hikayesine sahip. Bu yüzden çok daha özgür bir şekilde Marvel filmlerinden, DC filmlerinden farklı şeyler ortaya çıkarabilirlerdi. Deadpool ve Logan ile bunu yaptılar zaten. Ama dediğim gibi hem 2016’da farkedildi bu, hem de iş işten biraz geçmişti. 2 sene sonrasında Disney satın aldı şirketi.

Bazen aklıma Kevin Feige’nin X-Men’i MCU’ya nasıl dahil edeceği geliyor. 4-5 karakter eklemiyorlar çünkü. Karakterlerden daha önemlisi; komple mutant konseptini, biyolojik bir evrimi sinematik evrene dahil ediyorlar ve bu konsept MCU’nun bütün filmlerine etki edecek/etki etmesi gereken bir şey. Şöyle de bir durum var: artık ne Avengers filmleri, ne de X-Men filmleri sadece Avengers veya X-Men filmi olmayacak. Mesela yeni Avengers filminde X-Men’den birkaç karakteri, X-Men filmlerinde Avengers’tan birilerini de göreceğiz. X-Men’in MCU’ya dahil olmasıyla evren çok daha komplike bir hal alacak ve ben gerçekten inanıyorum ki bunu yapsa yapsa Kevin Feige yapar.

Yorumlar