Bir filmin artık 2 milyar 700 milyon dolar yapabildiği yerde Marvel Sinematik Evreniyle rekabet edebilmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Özellikle artık X-Men karakterlerinin hakları da geri dönmüşken, ve nereye gittiği belli olmayan amaçsız bir evrenseniz. Warner Bros’un yoğun uğraşlarla buralara getirdiği DC Sinematik Evreninden bahsediyorum.
Sadece DCEU da değil, popüler kültürün en sağlam taşlarından Star Wars bile bu rekabete ayak uyduramıyor artık. Bu yüzden çeşitlilik gerekiyor. Disney’in FOX’u satın almasının en büyük dezavantajlarından biri sinemada çeşitliliğin azalmasıydı. MCU ne kadar hasılat toplarsa toplasın, meydan okumak her zaman bir seçenek, ve galiba Warner Bros’un olabilecek en iyi meydan okuma yöntemlerinden birini Joker filminin yönetmeni Todd Phillips sayesinde buldu.
Empire dergisi ile konuşan Todd Phillips, Joker filminin ve DC Black markasının nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor:
Warner Bros’a Joker filmi fikrini War Dogs filminin galasında anlattım. Şu anki ortak DC evreninden farklı olarak DC Black serisini önerdim, aynı zamanda böylece Marvel’dan farklılaşmış olacaktık.
”Önce Joker filmini yapalım, diğer filmler için de efsane senaristler ve yönetmenleri bulalım. Canavarın (MCU) gölgesinde yaşamaktansa, onların yapamayacağı şeyleri yapalım. Film başı 30 milyon dolar bütçe ayarlayıp yeşil ekran muhabbeti olmadan kendimizi özgürleştirelim.”
Bir oyuncudan yeşil perdenin önünde alacağınız performansla, Bronx’taki sokaklarda alacağınız performans çok farklı olur. Joker filminde tek bir tane yeşil ekran kullanmadık, ki açıkçası onların nasıl kullanıldığını da bilmiyorum.
Galiba Todd Phillips’in bu planı Nolan’ın Batman üçlemesinden bu yana Warner Bros’un başına gelmiş en iyi şey olabilir. DCEU’nun durumu malum çünkü. İşi Warner Bros yöneticilerine ve Toby Emmerich efendiye bıraksak MCU’nun karşısına Shazam! ve Birds of Prey’i çıkartıyorlar, ve enteresan şekilde memnunlar bu durumdan. Hiç yapmayın daha iyi gerçekten.
Todd Phillips’in DC Black fikri gerçekten muhteşem plan. Çünkü çizgi roman filmi yapmak isteyip, hem ortak evren muhabbeti hem de yaratıcı özgürlüğün kısıtlı olması yüzünden bu filmlerden uzak duran David Fincher gibi, Guillermo Del Toro gibi isimler filmlerin üzerinde tam kontrolle bu işe girebilir. İster korku filmi olur, ister gerilim, ister komedi, ister aksiyon. 150 milyon dolara çektikleri Shazam gibi vasat bir filmle 350 milyon hasılat yapmaktansa, 30 milyon dolar gibi paralara oyuncu ve senaryo odaklı, çizgi roman filmlerine yeni bir soluk getirecek filmler yapmak acayip mantıklı. Kaybedecek bir şey yok çünkü. DCEU mümkün değil MCU’ya kafa tutamaz. O yüzden bu tarz alternatiflere yönelmek lazım. Todd’un da dediği gibi ”Marvel’ın yapamayacağı şeyleri yapmak lazım.” Ben acayip tuttum bu fikri.
Todd Phillips’in bu harika fikrini Warner Bros nasıl kabul etmiş ona şaşırdım ben, genelde iyi fikirleri dinlemezler çünkü.