En İyi Çizgi Roman Filmi:
Bartu diyor ki; JOKER
Joker benim listemde senenin en iyi dördüncü filmi olunca, mecburen çizgi roman filmleri arasında da -zaten öyle kafa tutabilecek başka bir film yoktu- zirvede oluyor. Çünkü Joker bence bir çizgi roman uyarlaması değil, Joker makyajı yapan ve kendisine Joker denmesini isteyen bir adamın akıl hastalığından kaosun elçisi olmasını izliyoruz. Tabii bütün bu durum Joker’in muhteşem bir film olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
İbrahim diyor ki; JOKER
Umut diyor ki; THE REIGN OF THE SUPERMEN
DC Comics’in skandallarla dolu film dünyasının yanında devam eden bir animasyon evreni de var bildiğiniz gibi. Önceden New 52 hikayeleri bu evrene uyarlanıyor olsa da, klasikleşmiş hikayeler de evrene adapte edilmeye başlandı. İşte bu animasyon film, daha önceden defalarca denenen Superman’in ölümü hikayesinin bir türlü getirilemeyen devamına bir çözüm getirip, elini korkak da alıştırmayarak kısa süreye rağmen çıkarabileceği en iyi filmi çıkararak sonunda istediğimiz şeyi izleyiciye veriyor. Özellikle Cyborg Superman filmde öyle güzel işleniyor ki, yıllardır bir şekilde görmek istediğim bu karakterin aslında bir film veya animasyon filmde hiç de sırıtmayacağını bize ispatlıyor. Ayrıca filmin adından da anlaşılacağı gibi bu filmde tek bir Superman de yok. Cyborg Superman, Eradicator, Steel ve Superboy ile bizim tanıdığımız Superman filmde arz-ı endam ediyor ve her karakterin hakkı veriliyor. Bu da yetmezmiş gibi, ufak Justice League sahneleriyle de filmin bir evrene ait olduğu hissettiriliyor. İşte olması gereken bir uyarlama örneği. Her şey bir mantığa oturuyor, uyarlama sözcüğünün hakkı veriliyor ve her karakteri hakkını vererek anlatıyor. Tabii bu film herhangi bir sinema salonunda gösterime girmedi, bu yüzden mızıkçılık yapıp bu filmi kabul etmeyecekler olursa diye diğer bir seçeneğimi de ekleyeceğim, Hellboy. Bu film tuhaf, tuhaf olduğu kadar basit, basit olduğu kadar da harika bir uyarlama. Guillermo del Toro’nun bile dokunmadığı-pas geçtiği noktalara çok cesurca yaklaşan bir filmdi Hellboy. Beğenilmemesini anlamakla beraber, senenin en en iyi filmi olmaya aday edecek kadar da güzel bir uyarlamaydı, boşuna tuhaf demiyorum anlayacağınız. Bu filmi gerçekten apayrı bir yazıda konuşacağız.
En İyi Çizgi Roman Dizisi:
Bartu diyor ki; THE BOYS
Çizgi roman uyarlamalarında ihtiyaç duyduğumuz çeşitliliği bu dizi tek başına sağlıyor. Dizideki bütün karakterler çok eğlenceli, izlemesi çok keyifli. Ama beni en çok etkileyen durum anlattıkları hikayenin çok inandırıcı olması. Dizide süper güçlerini para kazanmak için, şöhret için falan kullanan ”süper kahramanlar” var. Bu tarz güçlere ulaşan kişiler kendisini hiçe sayarak hayatını masumları kurtarmaya adamaya, veya bunun tam tersi dünyayı ele geçirmeye çalışmayacak illa ki. The Boys’da olduğu gibi bunun sahtekarlığını yapanlar da olacak. Sonuçta alt tarafı insanız.
İbrahim diyor ki; THE BOYS
Umut diyor ki; THE BOYS
Böyle uyarlamalar da olmasa çizgi roman uyarlamalarının tadı tuzu olmayacak. Bir an önce çizgi roman uyarlamalarını bir dengeye oturtmak gerek, çünkü bu uyarlamaları sadece çocuklar değil yetişkin insanlar da izliyor. Mevcut durumda ağırlık çocukların da izleyebileceği uyarlamalar yönünde olsa da, bu tarz uyarlamalara verilecek destekle bir denge sağlanacağını düşünüyorum. Bunun haricinde uyarlandığı materyal zaten kaliteli olduğundan, ana materyalden çok sapmadıkları için aynı kaliteyi dizi de bize yansıtıyor. Karl Urban ise yeni bir Samuel Jackson olma yolunda ilerliyor, popüler kültüre ait bilindik hemen her işte kendisini sık sık görmeye başladık. Kadro güzel, senaryo harika, oyunculuklar iyi, kostümler türün örnekleriyle kıyaslandığında göz dolduruyor. Daha ne olsun!
En İyi Çizgi Roman Sürekli Yayını:
İbrahim diyor ki; VENOM
Filmin ardından Venom için iyi şeyler hissedebilecek bir çıkış kapısı arıyorken bu seri ilaç gibi geldi. Serinin kendisi de böyle bir şey arıyor olmalı ki, simbiyot ilk vücuduna geri dönüyor ve her şeye sıfırdan başlıyor. Cesaret gerektiren bu hareketin altından hakkını vererek kalkılması bile yetiyor zaten okuyucuya. Çizimler de güzel, daha neyi bekliyorsunuz?
Umut diyor ki; TALES OF THE DARK MULTIVERSE
Bu tarz konseptlere bayılıyorum, hele ki güzel de bir hikayesi varsa dönüp dönüp defalarca da okuyorum. İşlerin epey kötüye gittiği karanlık alternatif evren konseptleri biraz da ”kaybetme” öyküleri olduğundan gerçeğe de daha yakın geliyor. Yıllardır okuduğumuz kahramanların sürekli her girdiği savaşı kazanmalarının getirdiği o tekdüzeliğe ilaç gibi kısacası. Bu seriyi güzel yapan diğer bir unsur da geçmişe dönük bilgi gerektirmesi. Eğer eski ve esaslı okuyucuysanız her sayısında başka bir hikayenin anlatıldığı bu seri sizi geçmişe alıp götürüyor. Ayrıca her sayısında farklı yazar-çizer takımlarının olması da tek sayılık bu hikayelerde farklı farklı perspektiflerle buluşmamıza olanak sağlıyor. Serinin kendinden daha büyük bir amaca hizmet ettiği ve gelecekteki bir olayın fitilini ateşleyeceği muhakkak ama bu olaydan bağımsız düşünerek okumakta bir sakınca yok.
En İyi Çizgi Roman Süreli Yayını:
İbrahim diyor ki; CANTO
Umut diyor ki; RASPUTIN: THE VOICE OF DRAGON
Mike Mignola güzel bir hikaye anlatımına girişti son zamanlarda. Klasikleşmiş hikayelerin arasındaki boşlukları doldurarak geçmişe dönük hikayeler yazıyor ve zaten esas hikayeler kaliteli olduğundan yani herhangi bir dolguya gerek duymadığından çıkan her yeni iş bizim için sürpriz oluyor. Avantaj ise hikayelerin tek bir yazarın elinden çıkıyor olması. Mignola ipleri hiç elinden bırakmadan tüm hikayeleri yazmaya devam ediyor. Bu yüzden Hellboy ve içinden çıkan diğer hikayelerde saçma yön sapmaları gerçekleşmiyor. Tek bir yazarın kendi vizyonundan bütün evreni okuyoruz. Yani başında beğeniyorsanız sonunda da aynı hislerle yola devam ediyorsunuz. Bu hikayede de Hellboy’dan öncesi anlatılıyor ve isimden de anlaşılacağı üzere Rasputin başrolde. Çizimler güzel, hikaye de güzel. Zaten ikinci ve üçüncü sırada da yine Mignolaverse’den Hellboy and B.P.R.D. serileri aklımda olduğundan Rasputin-The Voice of Dragon’u en iyi seçmekte de bir sakınca görmedim. Eğer büyük firmalardan bir hikaye duymak istiyorsanız da Batman: Curse of The White Knight damakta gayet güzel bir tat bırakıyor.
En İyi Soundtrack:
Bartu diyor ki; %50 JOKER, %50 ENDGAME
Bu sene bu kategori için pek parlak değildi sanki. Zaten Captain Marvel, Shazam, Far From Home ve Dark Phoenix’e dair aklımda bir beste yok, ama Joker ve Endgame’de de muhteşem iki tane beste var. Arthur’un Joker makyajı ve takımıyla ilk dansı zaten malumunuz, inanılmaz. Endgame’de ise The Real Hero inanılmaz. Bu seneye dair benim aklımda sadece bu iki beste kaldı.
İbrahim diyor ki; JOKER
Umut diyor ki; HELLBOY
Çoğunluğu derleme olsa da seyir keyfine pozitif etkisi olan, dinleme listenize ekleyeceğiniz şarkıları içinde barındıran bir soundtrack. Üzerine uzun yazmaya gerek yok, orijinal ama kötü bir soundtrack yerine karma olanı tercih ederim.