En Kötü Çizgi Roman Filmi:
Bartu diyor ki; SHAZAM!
Dark Phoenix de en az Shazam! kadar adının buraya yazılmasını hak ediyor ama X-Men serisi yeteri kadar dayak yedi bence bugüne kadar. O yüzden bu sefer farklılık olsun. Shazam! bu sene benim çok büyük merakla beklediğim bir filmdi ama büyük hüsrana uğrattı. Ya film dünyanın en sıradan orijin hikayesi. Çizgi roman uyarlamalarına kattığı hiçbir şey olmadığı gibi, mitolojiyle bu kadar bağlantılı bir karakterin hikayesi inanılmaz yüzeysel. Mesela Aquaman’in hikayesi de çok basittir, fragmanı izleyince anlarsınız filmde neler olacağını ama Aquaman bizi Atlantis’e götürdüğü için, daha önce görmediğimiz şeyler gördüğümüz için ve izlemesi acayip keyifli bir kahramanın yolculuğu hikayesi olduğu için çok sevmiştim. Shazam!’da ekrandan sıradanlık fışkırıyor. He ama bu film 2008’de çıksa düşerdim, çünkü o zaman 1000 tane orijin hikaye izlememiş olurduk.
İbrahim diyor ki; X-MEN: DARK PHOENIX
Umut diyor ki; JOKER
Senenin en çok ses getiren filmi olmasına rağmen başarısız bir uyarlama. Bu konuda ne kadar takıntılı olduğumu senelerdir belli ediyorum. Çünkü bu tarz filmlerin ”peşin müşteri” için çizgi roman uyarlaması adı altında sürüldüğünü düşünüyorum. Ne Joker ile ne de çizgi roman ile bağlarını bir iki günderme dışında kesinlikle sıkı tutmayan bir film izlediğimiz. Ancak ”Arthur Fleck’in Talihsiz Serüvenler Dizisi” yerine ”Joker” denilince sinemaya sorgulamadan gidecek bir kitlenin olduğunu varsayarsak filmin ismi amacını yerine getiriyor. Eğer filmde bir iyi-kötü çatışması olmazsa da bu filmde gördüğümüz gibi Joker, bir toplumsal hareketin fitilini yakan adam olarak ”iyi” konumda kendine yer ediniyor, filmin gerçek manada ”kahramanı” oluyor. Zaten karakteri izleyiciye kabul ettirmek için yaptıkları pek çok ekleme ve çıkarma ile karakterin Jokerlik bir yanı da kalmıyor, özünde iyi olan ama bir dizi şansssızlıklar nedeniyle yoldan çıkan bir karakter haline geliyor. Çizgi romanda bu alan hep muğlak kalmıştı ancak bu filmin kendince verdiği cevap da pek tatmin edici olmadığından Joker’in muğlak geçmişinin öyle kalması sanki daha iyi olur gibi. Peki içinde Batman’in olduğu bir filmde benzer bir rolde karşımıza çıksa, yani bir ayaklanmanın tohumunu eken Joker ile Batman arasında bir mücadele gerçekleşse ve toplum ve toplumun istekleri karşısıda bir Batman olsa sıradışı-harika bir film ortaya çıkabilir miydi? Kesinlikle çıkardı. Ancak bu filmde Batman olmayacağı gibi, eğer bir devam filmi gelirse bunlarda da herhangi bir Batman göremeyeceğimiz kesin gibi. Kısacası bir bölge savcısının cesur hikayesi gelecekte Harvey Dent filmi olarak, bir seri katilin hikayesini anlatan bir film de Zsasz filmi olarak her an karşımıza çıkabilir. Hem etik değil, hem saçmalık. Bunun haricinde isim seçiminde dürüst olsa beğeneceğim bir film miydi? Beğenirdim. Ancak film bahsedildiği kadar, hele ki türünün örnekleriyle kıyaslanınca, abartılacak bir film değil. Örneğin bir V for Vendetta değil, o filmin çizgisinde çok yürüse de öyle bir film olması imkansız, bir kere V’nin geçmişi üzerinden seyirciye bu kadar duygu yüklemesi yapılmadan-hatta neredeyse hiç yapılmadan karakterle seyirciyi özdeşleştirilmişti. Her neyse, fazla abartılmış bir film olduğunu uzun uzun tartışmayacağım.
En Kötü Çizgi Roman Dizisi:
Bartu diyor ki; TITANS
Ya abi, ilk sezondan sonra siz bu diziyi The CW kalitesine düşürmeye yemin mi ettiniz? Koca bir sezonda aldığınız kararların %90’ı nasıl yanlış olabilir? Dick Grayson’ı Robinlikten Nightwingliğe terfi ettirme uğruna bütün sezon yanmış. Iron Fist’ten beri bu kadar kötü bir çizgi roman dizisi sezonu izlememiştim.
İbrahim diyor ki; TITANS
Umut diyor ki; CLOAK AND DAGGER
Hitap etmek istediği kitleye bile kendini sevdiremeden piyasadan silinip gitti bu dizi. Kalite olarak Inhumans ayarındaydı ancak Cloak and Dagger gibi bir çizgi romandan böyle uyarlama çıkması da apayrı bir hezimetti. Bu uyarlamayı bir gençlik dizisi yapma fikri kiminse dizinin kısa soluklu olmasından da o sorumlu. Çok konuşmaya gerek yok, kötülerin içinden en kötüsüydü.
En Kötü Çizgi Roman Sürekli Yayını:
İbrahim diyor ki; BUFFY: THE VAMPIRE SLAYER
Çizimleriyle okuyucuyu doyuran panelleri bize sunan Dan Mora olmasa belki de çok fazla devam edeceğim bir çizgi roman serisi olamayacaktı Buffy. Hikayenin bir türlü içine girmenize izin vermeyen dinamikleri yüzünden uzaktan takibi sürdürdüm sürekli. İstekli ama istediğini yaparken kör topal ilerleyen seriye bir şansı da siz verin isterseniz.
Umut diyor ki; BATMAN
Bu kadar kötü olmak zorunda değildi. Gerçekten değildi. Bu senenin en kötü hikayeleri ne yazık ki Batman’den geldi. Catwoman ile bir türlü evlenememesi, terk edildikten sonra bunalıma girmesi, Bane tarafından ikinci kez ”kırılması” yetmezmiş gibi dayanamayıp Thomas Wayne’i düşman olarak karşımıza çıkarmaları… Flashpoint Batman konsepti sevilen bir konseptti ve DC Comics ”yine” dayanamayarak güzel olan bir şeyin suyunu çıkardı, tıpkı Watchmen gibi. Farkındaysanız DC Comics yeni bir şeyler üretmekten çok ”eski güzelliklerin” ekmeğini yemeye çalışıp bunu da çoğunlukla beceremiyor. Umarım New 52 benzeri hatta daha köklü bir yeni başlangıç ile sıfırdan bir evren yaratılır. Mevcut durumda maalesef Batman tam anlamıyla rezalet. Bu seriyle yarışacak kötülükteki diğer bir seri ise Nightwing, aklınızda bulunsun.
En Kötü Çizgi Roman Süreli Yayını:
İbrahim diyor ki; HOUSE OF X/POWER OF X
Umut diyor ki; HEROES IN CRISIS
Heroes in Crisis : DC Comics yukarda bahsettiğim ”eskilerin ekmeğini yeme” konusunu yepyeni bir krizle taçlandırmasa olmazdı. DC Comics malum krizleriyle ünlüdür ve hatta her kriz hikayesi de oldukça kaliteli ve dönemine damga vuran türdendir. Ama Heroes in Crisis ardıllarının bu başarısının yanından bile geçemiyor. Serinin neyi amaçladığı da pek belli değil. Hikaye anlatımı da başarılı değil. Maalesef bu ”kriz” yine DC Comics’in öteki ”kriz” temalı hikayeleriyle karşılaştırınca sınıfta kalıyor. Nerede o Identity Crisis nerede o Crisis on Infinite Earths!
En Kötü Soundtrack:
Bartu diyor ki; CAPTAIN MARVEL ve SHAZAM
Bu filmlerde soundtrack mi vardı sahiden?
İbrahim diyor ki; CAPTAIN MARVEL
Umut diyor ki; SPIDER MAN: FAR FROM HOME
Aslında özel olarak bu filmi belirtiyor olsam da Marvel filmlerinde genel olarak bir soundtrack sorunu var. Birkaç film hariç hep orta yollu gidiyor, filme pozitif veya negatif hiçbir etkisi olmadan arka planda öylece çalıp gidiyor. Ancak bu filmde öyle epik sahneler vardı ki, gümbür gümbür bir arkaplan eşliğinde seyir keyfi harika olabilecekken arkadan tabir-i caizse mıy mıy müzikler çalıp gitti. Ancak dediğim gibi, bu Marvel uyarlamalarının genel bir sorunu. İşte bu yüzden piyasanın Zack Snyder gibi yönetmenlere ihtiyacı var, yüksek bütçeli her filminde öyle müzikler dinliyoruz ki müptelası olup filmden bağımsız bir de o müziklere sarıyoruz. 300, Sucker Punch, Watchmen, Batman v Superman: Dawn of Justice film müzikleri bunların en iyi örnekleri.