Yeni içerikler üretmeye asla girişmeyip eski animasyon filmlerini ısıtıp ısıtıp önümüze live-action remake olarak sunmaktan bıkmayan Disney, yeni bir hayal kırıklığıyla karşımızda. İzleyicilerin içlerini ısıtacak orijinal hikayeler yaratmaktansa, çocukluğumuzdan beri benimsediğimiz ve çok sevdiğimiz karakterleri süsleyip püsleyip her şeye rağmen büyük bir beklenti yarattıktan sonra bu hevesimizi boşa çıkarmada bir numara olan Disney’in yeni hedefi 98 yapımı Mulan animasyonu.
İki filmin de konusu arasında büyük farklılıklar yok. Artık savaşacak durumda olmayan yaşlı babasının evin tek erkeği olarak savaşa çağırılmasının ardından Mulan, babasının göz göre göre ölüme gidecek olmasını kabul edemez ve bir erkek kılığına girerek babasının yerine orduya katılır. Diğer askerlerle birlikte bir kampta savaş eğitimi aldıktan sonra zorlu bir çarpışmaya girerek hem arkadaşlarını kurtarıp hem de düşmanlarını alt eden Mulan’ın kimliği açığa çıkar. Normal şartlarda infaz edilmesi gereken Mulan affedilir ve ordu, zaferlerini kutlamak için yola çıkar fakat bilmedikleri şey düşmanlarının bir kısmının hayatta olduğu ve imparatoru öldürmek için kraliyet şehrine doğru yola çıktıklarıdır. Bunu öğrenen Mulan öldürülme riskini göze alarak şehre döner ve ona güvenen arkadaşlarının da yardımıyla Çin’i kurtarır.
Yeni Mulan’a sövmeden önce biraz olsun eski Mulan’ı övelim. Bizim Mulan’ımız, ben de dahil olmak üzere pek çok çocuğu ve yetişkini cesareti, bağımsızlığı ve doğru olanı yapma isteğiyle etkilemiş, hatta bazılarına idol olmuş çok güçlü genç bir kadın. Aynı zamanda Mulan, verdiği feminist mesajlarla daha küçük yaştaki çocukların düşünce gelişimlerinde büyük rol oynamıştır. Fakat unutmamak gerekir ki, animasyonlar sadece çocuklara yönelik filmler değillerdir. Küçüklüğümden beri Mulan’ı onlarca defa izlemiş bir yetişkin olarak hala her izlediğimde hayranlık duyarım bu harika karaktere. Mulan’ın en sevdiğim Disney prensesi olduğunu söylemeden de geçmeyeyim. 1998 yapımı filme ve karaktere ne kadar bağlı olduğumu artık bildiğinize göre yeni Mulan’ı fazla beğenmemiş olmama hak vereceksinizdir.
Mulan (2020)’nın orijinal filme bağlı kalmadığı ve bazen eksikliğini hissettiğim noktalardan bahsedelim önce.
1- Orijinal filmin en önemli karakterlerinden, koruyucu bir ruh olan ejder Mushu yeni filmde yok. ikonik karakter Mushu’nun yeni Mulan’da yer almaması filmin en büyük eksikliği kesinlikle.
2- Hepimizin bildiği üzere Disney animasyonları şarkı söyleyen karakterler olmadan olmaz. Yeni Mulan’ın en büyük ikinci eksikliği ise filmde şarkı söylenmiyor olması. Animasyonların akılda kalıcılığı ve seyircide uyandırdığı hisler açısından fazlasıyla önemli olan bu şarkıların eksikliği filmin özünden çok şey eksiltiyor.
3- Yeni filmdeki çoğu karakter, orijinal filmdekilerle aynı değil. Orijinal filmde Mulan’ın bir büyükannesi varken yeni filmde bir kız kardeşi var.
Mulan’ın köpeği ve macerası boyunca yanında olan şanslı cırcır böceği Cri-Kee yeni filmde yok. Orduda önce kumandanı, filmin sonunda ise sevgilisi olan Shang, yeni filmde adı değiştirilerek ordudaki askerlerden biri olmuş. Ayrıca ordudaki arkadaşlarında da bazı farklılıklar var. Anlayacağınız pek çok karakter farklı.
Bu en göze çarpan farklılıklar dışında yeni filmde neler olup olmadığından kısaca bahsedeyim;
Orijinal filmde saçını kesen Mulan, bu filmde saçını kesmiyor. İlk filmde orduda Ping adını kullanırken yeni filmde Jun adını almış. Kadın olduğu savaş meydanında yaralandıktan sonra ortaya çıkan Mulan, bu filmde kimliğini kendisi açıklıyor. Önceden Hunlar ile savaşan ordu, yeni filmde Cücenler ile savaş halindeler. Evet, Mushu ve şarkıların eksikliği beni bir hayli rahatsız etti ama “Hoşuna giden hiçbir şey olmadı mı?” diye sorarsanız; elbette oldu. En azından “hiç yoktan iyidir” diyebileceğim detaylar var.
Filmde şarkılar eksik olsa da eski şarkıların melodileri mevcut. Kendimizi onlarla biraz olsun avutabiliriz. Mushu karakteri yerine Mulan’ın ruhani koruyucusu olarak bir anka kuşu görüyoruz. Mushu’nun yerini asla tutamasa da en azından bir yol göstericinin olması iyi. Yeni film için orijinal hikayede yer almayan yeni bir kötü karakter yaratılmış. Bir cadı olan bu karakter aynen Mulan gibi uyum sağlayamamış ve dışlanmış bir kadın. Başta Cücen ordusunun yanında yer alan bu karakter filmin sonunda kadın dayanışmasını seçerek Mulan’ın yanında yer alıyor. Bu karakterin eklenmesi gerçekten hoş bir detay olmuş.
Eski filmde soyadı Fa olan Mulan’ın yeni soyadı Hua. Fa, Mulan’ın soyadının Kantonca’daki karşılığıyken Hua, Mandarin’deki karşılığıdır. Yani bir isim değişikliğinden çok düzeltmeye gidilmiş. Mulan’ın, çoğu ülkede sinemaların kapalı olduğu bu dönemde bu kadar yüksek hasılat elde etmesi gözünüzü boyamasın. Hem vizyona giren hem de Disney+’da 30 dolara izlenebilen Mulan’ın bu gişe başarısı gayet doğal. Neredeyse her live-action filmini izlemeye değecek nitelikte çekmektense çerezlik film tadında sunan Disney, bu sefer Çin pazarından yüksek hasılat elde etme isteğiyle çok iyi pazarlanmış bir film çıkarıyor karşımıza ancak onda da başarısız oluyor. Mulan, Çin’de 40 milyon dolar, ABD’de ise 200 milyon dolardan fazla hasılata ulaştı.
Filmin elle tutulabilecek pek bir tarafı yok. En büyük sıkıntılarından biri kesinlikle senaryosu. Çok kuvvetli bir “qi” sahibi olduğu söylenen Mulan, küçük yaşında ustaca kılıç kullanıyor hatta uçarcasına damdan dama atlıyor. Sanki bir süper kahramanmış da bu güçlerini insanlardan saklaması gereken çocukmuş gibi adeta. Yaşadığı, kadınların asla erkekler kadar değer görmediği dönemde, içindeki gücü keşfedip azmi ve cesaretiyle herhangi bir erkek kadar iyi olabileceğini kanıtlamış Mulan yerine, en başından sihirli güçlere sahip içi boşaltılmış bir karakter var karşımızda. Karakter yazılırken bir hayli kolaya kaçılmış anlayacağınız. Benzer sıkıntı çoğu karakterde mevcut. Çoğu karakter fazla yüzeysel ve basit.
Mulan’ın en büyük sıkıntılarından biri de basit olması zaten. Özensizce yazılmış bir senaryodan da başarılı bir film çıkmıyor haliyle. Bu açığını görselliğiyle giderir gibi olan Mulan, bunda da çok başarılı olamamış. Belli başlı sahneleri dışında yapay ve yer yer gereğinden fazla renkli görünüyor Mulan. Bütün bu özellikler bir araya gelince izleyiciyi sıkabilecek ortalama bir film çıkmış ortaya.
Bu çok mümkün olmasa da, orijinalinden bağımsız düşünmeye çalışırsak bile Mulan ortalamanın altında bir film. Aslına bakarsanız, filmin teknik özellikleri hakkında eleştirebileceğim daha fazla bir durum yok. Fakat bu Mulan’ı iyi bir film yapmaya yetmiyor zira övebileceğim pek bir özelliği de yok. İzleyecek hiçbir şey bulamadığınız ya da başka bir işle uğraşırken arada bakacağım bir film olsun dediğiniz durumlar için iyi bir seçenek. “İzlemeye değmez mi?” diye sorarsanız eğer; izlerken fena olmayan bir zaman geçirebilirsiniz ama izlemeseniz de bir şey kaybedeceğinizi söyleyemem. Yeni versiyonu çok merak eden Mulan hayranlarına gelirsek; söylediğim tüm bu olumsuz şeylere rağmen hala güzel olmasını umduğunuzu biliyorum, bu yüzden izleyip kendi kendinize öğrenmenizi öneriyorum.
Filmin kadrosuna gelecek olursak; tamamen Asyalı oyunculardan oluşuyor ve bu çok önemli bir unsur. Kadroda imparator rolünde efsane oyuncu Jet Li, cadı rolünde başarılı oyuncu Li Gong, komutan rolünde canlandırdığı Ip Man karakteriyle tanınan oyuncu Donnie Yen ve Mulan rolünde Hong Kong’daki polis şiddetini destekleyen (!) Yifei Liu var. Mulan karakteri seçilirken daha başarılı bir oyuncu ve daha iyi bir insan seçilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Mulan’ın, çekimlerinin Uygurlar’ın toplama kapmlarında tutulduğu bir bölgede yapılmasından ve başrol oyuncusunun söylemlerinden dolayı dünya çapında boykot edildiğini bilmek de filmi izleyip izlememek, en azından para kazandırıp kazandırmamak konusundaki fikirlerinizde etkileyici bir rol oynayabilir. Sadede gelecek olursak; Mulan başarılı bir film olamamış. Hatta sadece orijinal filmin çarpık bir yansımasından ibaret olmuş diyebilirim. Saydığım birkaç artısı dışında eksilerle dolu Mulan’ı çok merak etmiyorsanız izlemenizi tavsiye etmem.
Yazan: Selin Kurtulmuş (@Selin_Kurtulmus)